Κόβιντ και Βιβλική εσχατολογία: είναι η πανδημία του κορωνοϊού σημείο της Βασιλείας του Θεού;

text

Εισαγωγή

Η απάντηση είναι, βέβαια, θετική. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι για πολλούς η «πνευματική» ανάγνωση της πραγματικότητας είναι απαραίτητα  πεσιμιστική, θα ήθελα με το άρθρο αυτό να εξηγήσω ότι έχουμε κάθε λόγο ως χριστιανοί να πανηγυρίζουμε για τη διάχυτη χάρη του Θεού, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητο σημείο της έλευσης της Βασιλείας Του. 

Η εσχατολογική θέση πολλών χριστιανών (με λίγα λόγια)

Ο κόσμος βαθμιαία θα γίνεται χειρότερος. Οι άνθρωποι θα χειροτερεύουν σε χαρακτήρα και συμπεριφορά: «Τις έσχατες μέρες […] οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του καλού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι από εγωισμό […]. Κι αυτούς να τους αποφεύγεις» (Β’ Τιμόθεο 3:1-5)1

Οι χριστιανοί θα μειώνονται: «Όταν όμως έρθει ο Υιός του Ανθρώπου, θα βρει τάχα πιστούς ανθρώπους στη γη;» (Λουκάς 18:8). Στο τέλος αναμένουμε μαζική αποστασία: «Δεν θα έρθει η ημέρα εκείνη, αν πρώτα δεν γίνει η αποστασία και δεν φανερωθεί ο άνθρωπος της αποστασίας» (Β’ Θεσσαλονικείς 2:3).

 Αναμένουμε πείνες, εξάπλωση λοιμωδών νόσων, σεισμούς και πολέμους («Τότε θα ακούσετε πως γίνονται πόλεμοι […]. Το ένα έθνος θα ξεσηκωθεί εναντίον του άλλου […]. Θα έρθουν πείνα, αρρώστιες και σεισμοί σε διάφορα μέρη» (Ματθαίος 24:6-7)2

Μήπως ο κορωνοϊός είναι σημείο των έσχατων καιρών, λοιπόν; Ετοιμάζεται και εμβόλιο. Πρόκειται για έγχυση mRNA. Ε, τι mRNA, τι DNA—μας αλλάζουν τον γενετικό κώδικα. Εμφύτευση. Ζωντανό τσιπάκι3. Να το και το χάραγμα του αντιχρίστου. Άρα μάλλον δεν ήταν η πιστωτική κάρτα ούτε τα barcode, για τα οποία μας έλεγαν οι εμπνευσμένοι προφήτες των εσχάτων μόλις τριάντα χρόνια πριν ότι ήταν βέβαιοι πως αυτά τα λέει η Γραφή. Αλλά, δυστυχία, αν και προς το παρόν ακόμα μπορούμε να ψωνίζουμε στο σούπερ-μάρκετ, τώρα απαγορεύεται να ταξιδεύουμε αεροπορικώς4. Ο αντίχριστος έρχεται. 

Κι όμως, ο κόσμος γίνεται όλο και καλύτερος5

Ο πλούτος αυξάνεται κατά κεφαλή και στις αναπτυγμένες και στις τρίτες χώρες. Ιδίως τα τελευταία πενήντα χρόνια η αύξηση είναι εντυπωσιακή. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας μειώνεται —και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά επί του πληθυσμού (παρ’ όλη την αύξηση του πληθυσμού!). H μείωση της παιδικής θνησιμότητας λόγω ασιτίας είναι ίσως ο σπουδαιότερος κερδισμένος πόλεμος της ανθρωπότητας: Μειώνεται κι αυτή ταχύτατα. Λόγω της εκπληκτικής προόδου της γεωπονικής επιστήμης, η αγροτική παραγωγή αυξάνεται χωρίς να αυξάνεται η καλλιεργούμενη γη. Εξαιτίας αυτού, η τροφή γίνεται φθηνότερη. Τα δημοκρατικά καθεστώτα αυξάνονται και τα καταπιεστικά μειώνονται. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, τα πρώτα υπερτερούν των δεύτερων. Διάγουμε την πλέον ήσυχη (όσο αφορά τους πολέμους) περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. Η μείωση των πολέμων είναι συνεχής (και, ναι, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν άλλαξαν την τάση). 

Βέβαια, αντίστοιχα οι θάνατοι στις εμπόλεμες ζώνες μειώνονται συνεχώς, ιδίως τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αλλά και οι θάνατοι από εγκλήματα στις πόλεις μειώνονται. Α, και το σκανδαλώδες: Οι πόλεις μας γίνονται συνεχώς πιο καθαρές: Η ποιότητα του αέρα και του νερού έχει βελτιωθεί. Ζούμε περισσότερο: Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη είναι εβδομήντα εννέα έτη (υπερδιπλασιάστηκε σε έναν αιώνα). Στον τρίτο κόσμο εξήντα ένα έτη σήμερα, με παρόμοια αύξηση. Ασθένειες που θέριζαν επί αιώνες έχουν εξαφανιστεί, εξαιτίας, εν πολλοίς, του πρωτοκόλλου εμβολίων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, δαπάναις των ίδιων των κρατών6. Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά πάμε στα «πνευματικά». 

Στο πεδίο του Ευαγγελίου: Τείνουμε να βλέπουμε τον Χριστιανισμό ως ηττημένο; Ας σκεφτούμε όμως πού ήταν ο Χριστιανισμός 2000 χρόνια πριν. 1500 χρόνια. 1000 χρόνια. 100 χρόνια. Σήμερα. Ο Χριστιανισμός αυξάνεται, με ατμομηχανή της αύξησης τις προτεσταντικές ομολογίες κυρίως σε Αφρική, Λατινική και Νότια Αμερική και ΝΑ Ασία. Και αυτό, αν και υπάρχει πράγματι μείωση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Και παρά τις λιγότερες γεννήσεις στον χριστιανικό κόσμο σε σχέση με τις μουσουλμανικές χώρες. 

Κι όμως, τείνουμε να αποσιωπούμε την πρόοδο στο όνομα της  πνευματικότητας, η οποία επιτάσσει να θυμόμαστε ότι είμαστε άσχημα και ότι η καταστροφή έρχεται. Και εμείς, αν είμαστε αρκετά πνευματικοί, καλύτερα να προσευχόμαστε ο Θεός να μας αρπάξει να γλιτώσουμε. Είναι άραγε αυτός ο αναχωρητισμός η σύγχρονη πνευματικότητα; Και πώς ερμηνεύουμε θεολογικά την αναμφισβήτητη βελτίωση της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του Ευαγγελίου; 

Όσα περνάμε είναι σημεία της έλευσης της Βασιλείας του Θεού

Η Γραφή λέει ότι ο Θεός είναι απόλυτα κυρίαρχος και το θέλημά Του θα πραγματοποιηθεί πέρα από τις αντιρρήσεις της πεσμένης φύσης του ανθρώπου και τις επιδιώξεις του διαβόλου. «Αφαίρεσε τη δύναμη που είχαν οι δαιμονικές αρχές και εξουσίες και τις διαπόμπευσε, σέρνοντάς τες νικημένες στο θρίαμβο του σταυρού του Χριστού» (Κολοσσαείς 2:15). Ο σατανάς ονομάζεται θεός του αιώνα (και όχι του κόσμου), όμως όπου και όποτε ο Θεός  θέλει, δημιουργεί φως7. Σύμφωνα με το καλόβουλο θέλημά Του, αναγεννά ανθρώπους και αλλάζει βαθμιαία ολόκληρες κοινωνίες. Δεν βασιλεύει απλώς στις καρδιές μας -μικρή σημασία θα είχε αυτό, αν δεν βασίλευε γενικά. Ο Χριστός δεν το παλεύει μήπως και τα καταφέρει. Κάθεται στα δεξιά του Θεού και βασιλεύει τώρα ένδοξος. Και θα βασιλεύει μέχρι που να υποτάξει τον σατανά κάτω από τα πόδια Του. Στην ένδοξη Δευτέρα Παρουσία Του, την οποία ως πιστοί προσδοκούμε, ο Χριστός δεν αναλαμβάνει Βασιλεία -τότε παραδίδει τη Βασιλεία: «Ύστερα θα έρθει το τέλος, όταν ο Χριστός έχοντας καταργήσει κάθε αρχή και κάθε εξουσία και δύναμη, θα παραδώσει τη βασιλεία στο Θεό και Πατέρα» (Α’ Κορινθίους 15:24). 

Στην πραγματικότητα, η πρόοδος που βλέπουμε είναι μία συνιστώσα της Βασιλείας, που έχει ήδη έρθει στη γη όπως και στους ουρανούς, και συνεχίζει να έρχεται. Αποτελεί τη διαχρονική απάντηση του Θεού Πατέρα στις προσευχές των παιδιών Του, όπως τους δίδαξε ο Υιός Του: «Ελθέτω η Βασιλεία Σου». Η πρόοδος της ανθρωπότητας δεν αποτελεί δυσεξήγητη ανωμαλία, απέναντι στην οποία καλούμαστε να στεκόμαστε κριτικά, συνοφρυωμένοι, αλλά το αναμενόμενο αποτέλεσμα της διάχυτης χάρης του Θεού στην ανθρωπότητα, της Βασιλείας Του που επεκτείνεται και σε αμιγώς «πνευματικούς» αλλά και σε «μη πνευματικούς» τομείς. Ομοίως και στην επικαιρότητα των ημερών μας: Το εμβόλιο του κορωνοϊού, το οποίο παρήχθη σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα, δαπάναις των εταιρειών που επένδυσαν σε αυτό με δικό τους ρίσκο, θα καταστήσει τον ιό ένα απλό κρυολόγημα μέσα σε 1-2 χρόνια από κατακλυσμιαία πανδημία που είναι σήμερα. Και αυτό παρά την αμαρτωλή φύση του ανθρώπου. 

Για όλα αυτά τα επιτεύγματα, οι χριστιανοί πρέπει να στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι ο Θεός, μέσα στην απόλυτα κυρίαρχη καλοσύνη Tου, επιτρέπει αυτήν την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.  

Η Βασιλεία του Θεού, λοιπόν, αυξάνεται αργά και σταθερά. Όπως ο σπόρος του σιναπιού, ξεκίνησε σαν κάτι σχεδόν αόρατο και τώρα γίνεται δένδρο όπου φωλιάζουν πουλιά (Ματθαίος 13:31-32). Μέσα σε αυτόν τον κόσμο οι πιστοί δεν είναι μουσαφίρηδες που προσδοκούν να φύγουν, αλλά διάκονοι της κυριαρχίας του Υιού, ο οποίος έχει την απόλυτη εξουσία. Βάσει αυτής μάς αποστέλλει να μαθητεύσουμε τα έθνη8. Παρόμοια, η πρόοδος της ανθρωπότητας είναι αποτέλεσμα του καλόβουλου και κυρίαρχου θελήματος του Θεού, για την οποία οι πιστοί Του έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε: «Ελθέτω η Βασιλεία Σου», μέχρις ότου «η γνώση της δόξας του Κυρίου να γεμίσει τη γη, όπως τα ύδατα σκεπάζουν τη θάλασσα» (Αββακούμ 2:14). 

  1.  Βέβαια, το «κι αυτούς να τους αποφεύγεις» δείχνει ότι «αυτοί» υπήρχαν στις ημέρες του Τιμόθεου ζωντανοί και υγιείς. Γενικά, έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι οι «έσχατες μέρες» ήταν παρούσες, όταν γραφόταν η Καινή Διαθήκη (π.χ., βλ. Εβραίους 1:2: «σ’ αυτούς εδώ τους έσχατους καιρούς…» και σε άλλα έξι χωρία της Καινής Διαθήκης, όπου οι «έσχατοι καιροί» δίνονται σε χρόνο ενεστώτα. Σε άλλα πέντε χωρία, όπου εμφανίζονται σε χρόνο μέλλοντα, υπάρχουν σαφείς χρονικοί παραλληλισμοί για το ότι αναφέρονται στην αποστολική εποχή, όπως και στο εδάφιο αυτό). 
  2. Με κάθε σεβασμό στις αντίθετες απόψεις, αυτά τα εδάφια δεν αναφέρονται στις μέρες μας. Εξάλλου τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καινούριο σήμερα -πάντα συνέβαιναν. Τα εδάφια αυτά αναφέρονται μάλλον σε ένα καταστροφικό γεγονός με το οποίο ολοκληρώθηκε με δραματικό τρόπο η Παλαιά Οικονομία: Η καταστροφή του ναού της Ιερουσαλήμ το 70 μΧ. Ένα γεγονός για το οποίο συχνά ο Ιησούς προφήτευσε ότι θα συμβεί όσο ζούσε η δική Του γενιά, δηλαδή μέσα στη διάρκεια 40 ετών (π.χ., Ματθαίος 10:23, 16:28 και 24:34 -αυτά τα εδάφια, βέβαια, δεν αναφέρονται στην μελλοντική προσδοκώμενη Δευτέρα Παρουσία). Ήταν μια Έλευση του Χριστού για κρίση, όπως και άλλες φορές έκανε ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη. Π.χ., ο Θεός αναγγέλλει την έλευσή Του επί νεφελών για να κρίνει την Αίγυπτο (Ησαΐας 19:1).
  3. Για την απίστευτη ροπή κάποιων ευσεβών, κατά τα άλλα, χριστιανών σε θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζομαι ότι φταίει και η κακή εσχατολογία που επικρατεί σε πολλούς κύκλους. Αν ο διάβολος είναι ικανός να ενορχηστρώσει την ιστορία της ανθρωπότητας έτσι ώστε να προετοιμάσει την έλευση ενός αντίχριστου, πόσο δύσκολο είναι να καταφέρνει να σκηνοθετεί καταστάσεις, να χρησιμοποιεί εκλεγμένους ηγέτες, να διασπείρει ασθένειες κτλ; Στα μάτια πολλών χριστιανών «πίσω από όλα αυτά» (χαρακτηριστική φράση συνωμοσιολόγων, με «αυτά» να είναι κατά περίπτωση τα πάντα: σεισμοί, πλημμύρες, εκρήξεις, ναυάγια, πανδημίες κτλ.) είναι ο διάβολος. Ό,τι κακό συμβαίνει ήταν στην ατζέντα του διαβόλου. Εκείνος ξέρει και δεν κάνει λάθη. Αλλά το παλεύει και ο Θεός όσο μπορεί, παρακαλώντας τους ανθρώπους να μετανοήσουν, αλλά γενικά τίποτα αυτοί. 
  4. Αφορά την αεροπορική εταιρεία Quantas. Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-australia-55048438 (πρόσβαση στις 7-12-2020). Πάντως αν αυτό είναι το χάραγμα, τότε πάλι ποντάρουμε σε κουτσό άλογο: Μας διαφεύγει ότι τέτοια υγειονομικά πιστοποιητικά είναι υποχρεωτικά για ταξίδια σε πολλές χώρες του κόσμου εδώ και μερικές δεκαετίες. 
  5. Αδύνατο να παραθέσω με ακρίβεια όλα τα νούμερα. Παρακαλώ επισκεφτείτε την πηγή (https://www.bbc.com/future/article/20190111-seven-reasons-why-the-world-is-improving, πρόσβαση στις 7-12-2020) και πολλές παρόμοιες.
  6. Την ανοησία του αντιεμβολιασμού την ενστερνίζονται, μετά λύπης μου, πολλοί χριστιανοί. Δεν σχολιάζω περαιτέρω.
  7. Ο σατανάς, ο θεός αυτού του αιώνα, έχει τυφλώσει τη σκέψη των απίστων […] Ο Θεός, που είπε μέσα από το σκοτάδι να λάμψει φως, αυτός έλαμψε μέσα στις καρδιές μας και μας φώτισε […] (Β’ Κορινθίους 4:4,6).
  8. «Ο Θεός μού έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη» (Ματθαίος 28:18-19). Ο Χριστός δεν έχει εξουσία απλώς στις καρδιές των πιστών Του. Ούτε η εξουσία αυτή αποτελεί το πολυπόθητο τρόπαιο που διεκδικεί διακαώς από το διάβολο, και το οποίο θα κριθεί κορώνα-γράμματα σε μία τελευταία κρίσιμη (κυριολεκτική μάλιστα) μάχη αμέσως μετά τη Δευτέρα Παρουσία Του. Η Βασιλεία Του δεν θα είναι αποτέλεσμα επιβολής των όπλων, αλλά αποτέλεσμα του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Ο Υιός κατέχει ήδη την απόλυτη εξουσία. Βάσει αυτής μαθητεύουμε.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top