Η βεβαιότητα της σωτηρίας και η μεταρρύθμιση

a close up of a person holding a book

«Ταύτα έγραψα προς εσάς τους πιστεύοντας εις το όνομα του Υιού του Θεού, διά να γνωρίζητε ότι έχετε ζωήν αιώνιον, και διά να πιστεύητε εις το όνομα του Υιού του Θεού»

1 Ιωά.5:13

Μία από τις Βιβλικές αλήθειες που η Μεταρρύθμιση επανέφερε στο φως μετά από αιώνες ταφής της στο σκοτάδι της αφάνειας και της άγνοιας είναι και το δόγμα της βεβαιότητας της σωτηρίας προσωπικά. Είναι δυνατόν να γνωρίζεις αυτή τη στιγμή και όσο ζεις ότι είσαι σωσμένος; Είναι δυνατόν να είσαι βέβαιος ότι, αν αναχωρήσεις αυτή τη στιγμή από τη ζωή, θα περάσεις στη βασιλεία του Θεού; Η Γραφή απαντάει καταφατικά. Η Ευαγγελική Εκκλησία την εποχή της Μεταρρύθμισης θεωρούσε (και πολύ σωστά) ότι είναι δυνατόν να έχεις βεβαιότητα σωτηρίας ήδη από τη ζωή αυτή και ότι η προσωπική βεβαιότητα της σωτηρίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αληθινής, της γνήσιας πίστης. Ήταν μεγάλη δωρεά του Θεού να αποκαλύψει αυτό το δόγμα της βεβαιότητας της σωτηρίας στον αψευδή και άγιο Λόγο Του. Ίσως βέβαια οι μεταρρυθμιστές υπερέβαλαν και έσφαλαν που θεώρησαν ότι η αληθινή πίστη περιέχει ως αναπόσπαστο συστατικό της και τη βεβαιότητα της σωτηρίας. Όμως το ότι μίλησαν για βεβαιότητα, κάτι άγνωστο, ήταν μεγάλη χάρη και ευλογία του Θεού προς την αληθινή Εκκλησία Του που πάντα αποτελούνταν από όσους πιστεύουν στον σωτήρα Χριστό και στη σωτήρια θυσία Του.

Όσοι έχουν εναποθέσει την εμπιστοσύνη τους στη θυσία του Χριστού για αμαρτωλούς, σε αυτούς ο Θεός ανοίγει το δρόμο να έχουν μια ζωντανή εμπειρία˙ και αυτή η ζωντανή εμπειρία είναι ότι ο Θεός, μαζί με τη σωτηρία τους, δίνει το δικαίωμα να απολαύσουν και κάτι ακόμα: τους δίνει την εμπειρία να το γνωρίζουν ότι έχουν σωθεί. Και αυτό είναι η βεβαιότητα της σωτηρίας. Αν και κάποιος που είναι πραγματικά πιστός εν Χριστώ και σωσμένος με το αίμα του Χριστού είναι δυνατόν κατά καιρούς να έχει συναισθηματικές αμφιβολίες για το εάν πράγματι έχει σωθεί, εντούτοις δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι διαβεβαιώσεις που η Γραφή μάς παρέχει σχετικά με αυτό  το θέμα. Ας προσέξουμε τι λέει ο απόστολος Ιωάννης στο 1 Ιωά.5:13, «Ταύτα έγραψα προς εσάς τους πιστεύοντας εις το όνομα του Υιου του Θεού δια να γνωρίζητε ότι έχετε ζωήν αιώνιον και δια να πιστεύητε εις το όνομα του Υιού του Θεού». Μας λέει ότι αυτά που έγραψε, τα έγραψε με ένα συγκεκριμένο σκοπό που ήταν να γνωρίζουν αυτοί που πίστευαν (τότε και σήμερα) στο όνομα του Ιησού Χριστού ότι έχουν ήδη αιώνια ζωή και σωτηρία. Τα έγραψε αυτά ώστε να έχουν τη βεβαιότητα ότι είχαν σωθεί. Αυτό για το οποίο μιλάει εδώ, καθώς και στο ευαγγέλιό του, είναι αυτή η μεγάλη, πολύτιμη ευλογία˙ η ευλογία να είναι βέβαιος κάποιος ότι έχει ήδη σωθεί, ότι έχει ήδη αιώνια ζωή, ότι ανήκει στον Κύριο, ότι έχει περάσει από το θάνατο στη ζωή. Αυτή την Βιβλική αλήθεια  την ονομάζουμε βεβαιότητα. Αυτή η βεβαιότητα σημαίνει να γνωρίζεις ότι οι αμαρτίες σου έχουν συγχωρεθεί, να γνωρίζεις ότι είσαι παιδί του Θεού και ότι είσαι κληρονόμος του Θεού και της Βασιλείας Του. Μια τέτοια βεβαιότητα σημαίνει να γνωρίζεις ότι ανήκεις στην οικογένεια του Θεού, να είσαι βέβαιος ότι έχεις μια θέση στην ένδοξη Βασιλεία του Θεού. Βεβαιότητα σωτηρίας σημαίνει ότι ανήκεις στο Θεό από τώρα και το ξέρεις.

Και αυτή η βεβαιότητα είναι μια ανεκτίμητη ευλογία. Είναι σαν να έχεις ένα έγγραφο, ένα πιστοποιητικό με τη σφραγίδα και την υπογραφή του ίδιου του Θεού όπου σε διαβεβαιώνει ότι έχεις σωθεί. Βλέπεις από τώρα τον Κύριο να βάζει μπροστά σου μια μερίδα από το δικό Του το τραπέζι σαν πρόγευση της εισόδου σου στην αιώνια Βασιλεία του Θεού. Και με τον τρόπο αυτό να σε διαβεβαιώνει ότι ανήκεις στην οικογένειά Του, ότι είσαι δικός Του, ότι σε έχει υιοθετήσει και σε έχει καταστήσει κληρονόμο Του. Είναι σαν να βάζει ο Θεός ένα εισιτήριο στο δικό σου το χέρι με το οποίο σου εξασφαλίζει το ταξίδι σου από το μάταιο αυτό κόσμο προς την ουράνια πατρίδα. Βεβαιότητα σωτηρίας είναι σαν να σε κάνει ο Θεός να βλέπεις το δικό σου προσωπικό όνομα γραμμένο επάνω σε κάποιο καρτελάκι σε κάποια θέση στο ευλογημένο δείπνο που ο Θεός έχει ετοιμάσει για τη δεξίωση του γάμου του Ιησού Χριστού με την άγια Εκκλησία-νύμφη Του. Είναι σαν να θέλει να σε καταστήσει ο Θεός μέτοχο των συναισθημάτων της δική Του αγάπης προς το πρόσωπό σου. Είναι σαν να σε προσκαλεί ο Θεός να απλώσεις το χέρι σου και να αγγίξεις το δικό Του. Και όταν το αγγίζεις το αισθάνεσαι ότι είναι θερμό από το συναίσθημα της αγάπης και της στοργής που ο Θεός έχει για σένα. Αυτά, λέει, τα έγραψα για να ξέρετε ότι έχετε αιώνια ζωή. Η βεβαιότητα είναι σαν να βλέπεις μια λέξη με κεφαλαία γράμματα, τη λέξη «ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ», γραμμένη διαγώνια επάνω σε όλο τον κατάλογο των αμαρτιών σου και όλο το χρέος σου να έχει σβηστεί, να έχει διαγραφεί επειδή το έσβησε το αίμα του Ιησού Χριστού. 

Ο Θεός δίνει αυτή την βεβαιότητα σωτηρίας στους λυτρωμένους Του και θέλει αυτοί να αισθάνονται αυτή τη βεβαιότητα. Δεν την δίνει σε όλο τον κόσμο επειδή δεν έχει όλος ο κόσμος σωτηρία και συνεπώς πώς θα μπορούσε ο Θεός να δώσει βεβαιότητα σωτηρίας σε εκείνους που δεν έχουν καν σωτηρία! Η βεβαιότητα σωτηρίας ανήκει μόνο σε εκείνους που ήδη έχουν σωτηρία. Και έχουν σωτηρία όσοι έχουν πιστέψει με την καρδιά τους στην εξιλεωτική θυσία του μόνου Σωτήρα και Μεσίτη Χριστού. Η πρώτη δηλαδή προϋπόθεση για τη βεβαιότητα είναι η από καρδιάς πίστη στο Χριστό κατά τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Αυτή την ευλογία ο Θεός θέλει να έχουμε και να την απολαμβάνουμε. Όπως ακριβώς ένας πρόεδρος μια χώρας δίνει χάρη σε ένα κατάδικο και του χαρίζει τη ζωή και την ελευθερία. Αυτός ο πρόεδρος θέλει ταυτόχρονα να γνωστοποιηθεί στον κατάδικο που τώρα έχει πάρει χάρη ώστε να γνωρίζει τη μεγαλοψυχία του προέδρου. Ο Θεός θέλει να γνωρίζουμε εμείς ότι μας έχει δώσει χάρη και ότι έχουμε ελευθερωθεί μια για πάντα και ότι μας έχει σώσει. 

Η βεβαιότητα της σωτηρίας είναι μια τωρινή βεβαιότητα, μια παρούσα βεβαιότητα. Δηλαδή μπορείς να γνωρίζεις από τώρα που θα καταλήξεις. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο. Γιατί; Επειδή η ιδέα του κόσμου είναι ότι όταν γίνει η Δευτέρα Παρουσία, όταν έρθει η κρίση του Θεού, έ, τότε θα κριθώ για να αποφασίσει ο Θεός αν θα πάω στην κόλαση ή στον παράδεισο. Η διδασκαλία της Αγία Γραφής περί βεβαιότητας δεν λέει αυτό. Κατά την Αγία Γραφή υπάρχει σωτηρία και ότι είναι δυνατόν από τώρα να το γνωρίζεις ότι την έχεις. Γιατί το λέμε αυτό; Πού στηρίζεται; Πού στηρίζεται η βεβαιότητα την οποία ο Θεός θέλει να έχεις; Στο Ιωάν.6:47 ο Ιησούς λέει, «Αληθώς, αληθώς σας λέγω, ο πιστεύων εις Εμέ έχει ζωήν αιώνιον». Εδώ ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μια υπόσχεση του Κυρίου, μια διαβεβαίωση που μας διαβεβαιώνει ότι εάν με την καρδιά μας στηριζόμαστε σ’ Αυτόν για τη σωτηρία μας, τότε η διαβεβαίωση που μας δίνει είναι ότι «έχεις ζωή αιώνια». Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτή η βεβαιότητα στηρίζεται στις υποσχέσεις του ευαγγελίου! Στις υποσχέσεις του Κυρίου! Και όπως δεν είναι δυνατόν ο Θεός να ψεύδεται, έτσι ακριβώς δεν είναι δυνατόν η βεβαιότητα της σωτηρίας να είναι μια αυταπάτη επειδή στηρίζεται στις υποσχέσεις του Κυρίου. Οι υποσχέσεις αυτές εκπληρώνονται με βάση το έργο που έκανε ο Χριστός για μας επάνω στο σταυρό. Με βάση αυτές τις υποσχέσεις του ευαγγελίου μπορούμε να έχουμε αυτή τη βεβαιότητα. 

Επίσης να προσέξουμε ότι ο Κύριος εδώ χρησιμοποιεί χρόνο ενεστώτα. «Εκείνος που πιστεύει σε Μένα», όχι θα έχει, αλλά «έχει». Με άλλα λόγια από τώρα έχεις περάσει, ως πνευματική αρχή, στον παράδεισο! Και έτσι δεν είναι ανάγκη για όσους έχουν εναποθέσει την εμπιστοσύνη τους στον Ιησού και τη εξιλεωτική θυσία Του να περιμένουν με αβεβαιότητα, με αυτό το αγκάθι της αβεβαιότητας να ξύνει και να πληγιάζει τη σάρκα τους και να τους αφήνει σε αμφιβολία μέχρι την ημέρα της κρίσης αλλά είναι δυνατόν από τώρα να αισθάνονται ότι έχουν περάσει από τη βασιλεία του σκότους στην Βασιλεία του αγαπητού Υιού του Θεού (Κολ. 1:13). Έτσι μπορείς να ζήσεις μέσα στη χαρά που σου δίνει η αλήθεια του ευαγγελίου. Όταν ο Κύριος λέει μέσα στο ευαγγέλιο, «Εκείνος που πιστεύει σε Μένα έχει ζωή αιώνια» δεν έχουμε εμείς δικαίωμα να λέμε, «Ίσως», και «Δεν ξέρουμε», και «Θα δούμε». Επειδή ο Κύριος υπόσχεται κάτι συγκεκριμένο, δίνει δηλαδή τη δικιά Του μαρτυρία. Και φυσικά μπορείς να στηρίζεσαι πάνω στη μαρτυρία του Κυρίου ο οποίος δίνει τέτοιες διαβεβαιώσεις σε όσους Τον έχουν αγκαλιάσει δια μέσου της πίστης. 

Αλλά δεν είναι μόνο στις υποσχέσεις  του Κυρίου που στηρίζεται η βεβαιότητα. Πρέπει να υπάρχει και κάποια άλλη μαρτυρία. Και αυτή η μαρτυρία είναι το εάν έχει υπάρξει μια άγια αλλαγή μέσα στη ζωή σου. Εάν ο Κύριος σε έχει σώσει, σημαίνει ότι σε έχει αλλάξει, σε έχει κάνει να ζεις μια καινούρια, άγια ζωή και εάν διακρίνεις αυτή την αλλαγή και μέσα στην καρδιά σου, και μέσα στη σκέψη σου, και μέσα στη ζωή σου, τότε έχεις  το δικαίωμα να έχεις τη βεβαιότητα μιας παρούσης σωτηρίας. Ακόμη ο Ιωάννης στην πρώτη επιστολή του περιγράφει ένα χαρακτηριστικό εκείνων που γεννήθηκαν από το Θεό: «Όποιος γεννήθηκε από το Θεό (άρα είναι σωσμένος), αμαρτία δεν διαπράττει». Βλέπουμε εδώ ότι κάποιος που ζει μια ζωή ανομίας, τότε ακόμα δεν έχει σωθεί. Αλλά εάν κάποιος βλέπει να υπάρχουν αλλαγές μέσα στη ζωή του, εάν βλέπει το Θεό να συντρίβει κάθε εγωισμό και υπερηφάνεια και η αγάπη να βλαστάνει στη ζωή του, τότε καλείται να πιστέψει ότι έχει σωθεί. 

Ο Θεός θέλει να ζεις μέσα στη βεβαιότητα. Πάντα να καλλιεργείς αυτό το προνόμιο. Να χρησιμοποιείς κάθε μέσο χάριτος προκειμένου να διατηρείς αυτή την πεποίθηση της γέννησής σου από το Θεό. Δείξε κάθε επιμέλεια στο να βλέπεις το όνομά σου γραμμένο στο βιβλίο της ζωής. Είναι μια από τις απολαύσεις της εν Χριστώ ζωής. Είναι πράγματι αυτή η εμπειρία σου;

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top