«“‌Πορευθέντες‌”‌ ‌Αλλά,‌ ‌Πώς;»‌ ‌

Ο Χριστός, λίγο πριν αναληφθεί, ανέθεσε στους μαθητές Του τη  Μεγάλη Αποστολή, λέγοντάς τους,

“Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος  και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου” (Μτ. 28:19-20). 

Εσείς κι εγώ, πιστέψαμε στον Κύριο, επειδή κάποιος άνθρωπος του Θεού μας έφερε τα Καλά Νέα της σωτηρίας του Χριστού. Κι αυτό που βρήκαμε εμείς, πρέπει να το μεταδώσουμε και σε άλλους.    

Πώς όμως  μπορεί  αυτό να  πραγματοποιηθεί; 

1.   Πρώτα, εμείς οι ίδιοι, πρέπει να είμαστε μαθητές του Ιησού.

Δεν αρκεί απλώς να είμαστε ακόλουθοι του Χριστού. Πρέπει να γίνουμε και μαθητές Του. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του:

“Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί” (Μτ. 16:24) 

2.   Πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει τι είναι η αμαρτία και ποιες οι συνέπειές της, ότι δηλ. αυτοί που δεν πιστεύουν στον Χριστό είναι αιώνια χαμένοι και θα πάνε στην κόλαση. Αυτό θα μας οδηγήσει στο να κατανοήσουμε την επείγουσα ανάγκη των ιεραποστολών, επειδή ο μόνος δρόμος για τη Σωτηρία είναι ο Χριστός.  

Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τη μαρτυρία μας, γιατί  οι άνθρωποι είναι χαμένοι χωρίς τον Ιησού, που είναι ο μόνος δρόμος προς τον ουρανό. Ο Χριστός διακήρυξε:

“Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα” (Ιωαν. 14:6)

Αυτό αποτελεί το ΚΛΕΙΔΙ . Διαφορετικά, δεν θα νιώθαμε την ανάγκη  να εμπλακούμε στις ιεραποστολές. 

3.   Πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ιεραποστολές είναι ένας από τους μεγάλους σκοπούς και τις διακονίες της εκκλησίας.

Κάποιος το έθεσε ως εξής: “Η αποστολή της εκκλησίας είναι οι ιεραποστολές και η  αποστολή των ιεραποστολών είναι η εκκλησία”.

4.   Κάποιοι  πρέπει να αποσταλούν.

Αυτό είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος, αλλά τα άτομα που αποστέλλει το Άγιο Πνεύμα είναι από την εκκλησία του Χριστού – από το Σώμα Του.

 “Πώς όμως θα τον επικαλεστούν, αν δεν τον πιστέψουν; Και πώς θα τον πιστέψουν, αν δεν έχουν ακούσει γι’ αυτόν; Και πώς πάλι θ’ ακούσουν γι’ αυτόν, αν κάποιος δεν τους τον κηρύξει;” (Ρωμ. 10:14)

Στις Πράξεις 8, ένας άγγελος του Κυρίου αποστέλλει  τον  Φίλιππο  “στον δρόμο από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα”, όπου συναντά τον Αιθίοπα ευνούχο και τον ευαγγελίζει. 

Πώς οι ιεραπόστολοι αποστέλλονται στις μέρες μας; Αναφέρω τέσσερις τρόπους:

  1. Διάφορες εκκλησιαστικές αποχρώσεις οργανώνουν  και υποστηρίζουν  ιεραποστολές.   
  2. Ιεραποστολές, που στηρίζονται δια πίστεως, αν και στην ουσία όλες οι ιεραποστολές είναι έργο πίστεως.  
  3. Ανεξάρτητοι ιεραπόστολοι. Αυτοί βρίσκουν την οικονομική υποστήριξη μόνοι τους και δεν εξαρτώνται από κάποια ιεραποστολή ή οργάνωση. 
  4. «Σκηνοποιοί»: Αυτοί είναι πιστοί που ασκούν διάφορα επαγγέλματα. Συνήθως πηγαίνουν σε «κλειστές χώρες», όπου δεν επιτρέπεται να πάνε φανερά ιεραπόστολοι, με σκοπό να κερδίσουν ανθρώπους στον Χριστό.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις. Η προσωπική μου προτίμηση, καθώς και των γονιών μου, είναι «οι ιεραποστολές δια πίστεως». Αυτό σημαίνει ότι ως ιεραπόστολοι θα πρέπει να ενωθούμε με μια συγκεκριμένη ιεραποστολή και να βρούμε την υποστήριξή μας από εκκλησίες και μεμονωμένα άτομα. Είμαι υπέρ αυτής της επιλογής για τους εξής λόγους: 

(α). Επειδή πολλά διαφορετικά πρόσωπα και εκκλησίες εμπλέκονται σ’ αυτή την ιεραποστολική προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι εκκλησίες και μεμονωμένα άτομα  ενδιαφέρονται προσωπικά για τον συγκεκριμένο ιεραπόστολο και την οικογένειά του. Τους υποστηρίζουν οικονομικά και τους συμπαραστέκονται με προσευχή .

(β). Ο ιεραπόστολος εμπιστεύεται στον Κύριο. Η διαδικασία της εξεύρεσης οικονομικής υποστήριξης, ενώ είναι χρονοβόρα και κάποτε οδυνηρή, εντούτοις είναι ευλογημένη και δυναμώνει την πίστη! 

(γ). Είναι πολύ καλό ο ιεραπόστολος να αποστέλλεται και να υποστηρίζεται από πολλά άτομα κι εκκλησίες. Διότι, πρώτα από όλα αισθάνεται υπεύθυνος απέναντί τους. Έπειτα, αν  αντιμετωπίζει δύσκολες ή περίπλοκες καταστάσεις, ενημερώνει τους  υποστηρικτές του, οι οποίοι  προσεύχονται γι’ αυτόν και τον συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο. 

5.  Όποιος θέλει να υπηρετήσει ως  ιεραπόστολος πρέπει να έχει υποστήριξη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ιεραποστολικής υποστήριξης:

(α). Οικονομική υποστήριξη. Αυτή μπορεί να είναι δωρεές μηνιαίες, έκτακτες ή κατά περιόδους, ή δωρεές για συγκεκριμένο έργο.  

(β). Υποστήριξη με προσευχή,

“Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό” ( Εφεσίους 6:12)  

(γ). Ηθική και συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να γίνει με επιστολές, κάρτες, emails, δώρα, τηλεφωνήματα ή με άλλους πρακτικούς τρόπους.  

(δ). Υποστήριξη εθελοντών. Υπάρχουν εθελοντές που συμπαραστέκονται τους ιεραποστόλους με διαφόρους τρόπους. Για παράδειγμα, βρίσκουν άτομα που μπορούν να βοηθούν οικονομικά τον ιεραπόστολο ή οι ίδιοι επισκέπτονται τον αγρό και βοηθούν σε πρακτικούς τομείς ή εγείρουν άλλους για τον σκοπό αυτό.    

Πριν από χρόνια, όταν οι γονείς μου δημιούργησαν την EIE, το σύνθημα που επέλεξαν ήταν «Ο Χριστός για την Ελλάδα και τα Έθνη». Είθε ο Κύριος να συνεχίσει να εγείρει Έλληνες για το έργο του θερισμού ανάμεσα στα έθνη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top