Ως τα πέρατα της γης

closeup photo of globe

Τα τελευταία λόγια του Ιησού «θα γίνετε μάρτυρες δικοί μου, στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης» (Πραξ. 1:8β ) συνεχίζουν να ισχύουν. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν περιμένοντας κάποιον να τους μεταφέρει τα Καλά Νέα του Χριστού, του μοναδικού Σωτήρα. (Πραξ 4:12). Συνδυάζοντας το παράδειγμα του Aντονιράμ Τζάντσον (Adoniram Judson) με κάποια χαρακτηριστικά του Θεού, το άρθρο αυτό επιδιώκει να δείξει πώς η χάρη και η χαρά του Χριστού ωθούν τους πιστούς Του να μεταφέρουν τα Καλά Νέα στα πέρατα της γης.

Αντονιράμ Τζάντσον

Ο Αντονιράμ Τζάντσον γεννήθηκε στην περιοχή της Βοστώνης το 17881.Το 1811, σε ηλικία 23 ετών, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Aν και μια μικρή ομάδα ιεραποστόλων ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Ινδία. Δύο χρόνια αργότερα και για λόγους που δεν είναι του παρόντος, έφτασαν στη Βιρμανία (σήμερα Μυανμάρ), μια βουδιστική χώρα βυθισμένη σε πολέμους και εξεγέρσεις.

Παρόλο που είχαν προηγηθεί άλλοι ιεραπόστολοι, εντούτοις ο καρπός ήταν ελάχιστος. Η ζωή των Τζάντσον στην Βιρμανία ήταν σκληρή. Το πρώτο τους μωρό γεννήθηκε νεκρό στο πλοίο καθ’ οδόν προς την Βιρμανία, ενώ ένα δεύτερο παιδί τους πέθανε σε νηπιακή ηλικία δύο χρόνια μετά την άφιξή τους. Συνεχώς υπέφεραν από κάποια ασθένεια. Συνολικά ο Τζάντσον έχασε δύο γυναίκες, επτά παιδιά και πολλούς φίλους. (Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το θέμα του πόνου των Τζάντσον).

Ο Τζάντσον ξεκίνησε να ευαγγελίζεται τα Καλά Νέα στον δρόμο, κοντά σ’ έναν βουδιστικό ναό. Αν και κάποιοι τόπιοι τον άκουσαν, ωστόσο δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται. Με τον καιρό όμως κάποιοι πίστεψαν, αλλά τα εμπόδια που συνάντησαν λόγω της θρησκείας και των πολιτισμικών διαφορών ήσαν τεράστια. Το έδαφος της Βιρμανίας αποδείχτηκε σκληρό προς το Ευαγγέλιο.

Διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε η Βίβλος μεταφρασμένη στη Βιρμανική, ο Τζάντσον ανέλαβε τη μετάφρασή της. Ένας από τους συνεργάτες του – οι Τζάντσονς πάντα διακόνησαν σε συνεργασία με άλλους – ήταν τυπογράφος. Για τον σκοπό αυτόν έφερε και έστησε τυπογραφικό πιεστήριο και τύπωσε τη μετάφραση της Γραφής του Τζάντσον. Ο απ. Παύλος λέει ότι η Γραφή μάς κάνει σοφούς για σωτηρία και μας κάνει καταρτισμένους για κάθε καλό έργο (Β’ Τιμ. 3:15-18).

Το 1824 ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Βιρμανία και στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα όλοι οι ιεραπόστολοι να πέσουν σε δυσμένεια και να κατηγορηθούν για κατασκοπεία. Ως εκ τούτου ο Τζάντσον συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η φυλάκισή του απέβη μοιραία για την υγεία του εξαιτίας των βασανιστηρίων που δέχθηκε στη διάρκειά της. Του επέτρεψαν όμως να τον επισκέπτεται η γυναίκα του, ώστε να τον φροντίζει. Εκείνη σε κάθε επίσκεψή της του έφερνε λαθραίως διάφορα τμήματα της Γραφής, για να μπορεί να συνεχίσει τη μετάφρασή της.

Η περίοδος αυτή αποδείχτηκε δύσκολη για την Αν. Η πίεση και το άγχος που η κατάσταση δημιούργησε, απέβησαν μοιραία. Λίγο μετά την αποφυλάκιση του Τζάντσον η Αν απεβίωσε. Ο θάνατός της τον έφερε σε βαριά κατάθλιψη και σε μια περίοδο έντονων αμφιβολιών και πνευματικού σκοταδιού, καθώς η Αν δεν ήταν μόνο η γυναίκα του αλλά και η στενότερη φίλη και συνεργάτης του. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό της ο Τζάντσον μετακόμισε στη ζούγκλα, όπου έσκαψε έναν τάφο κάθισε στο χείλος του και έπαιξε με την ιδέα του θανάτου. Τα νέα όμως ότι ο αδελφός του μεταστράφηκε στον Χριστό στο νεκροκρέβατό του, τον πλημμύρισαν με λυγμούς χαράς και έγιναν αφορμή για τη δική του αλλαγή.

Ταυτόχρονα το Άγιο Πνεύμα δούλευε θαυμαστά στη Βιρμανία, μεταστρέφοντας πολλές καρδιές στον Κύριο. Πολλοί Βιρμανοί από διάφορα σημεία της χώρας τον επισκέπτονταν, για να ακούσουν το ευαγγέλιο και να πάρουν αντίγραφα της Γραφής και φυλλάδια. Την περίοδο εκείνη δέχτηκε 6.000 επισκέψεις, ενώ κάποιοι — που ταξίδεψαν για μήνες— πήραν 10.000 φυλλάδια και 3.000 αντίγραφα της Καινής Διαθήκης στη Βιρμανική.

Ήταν στη διάρκεια αυτής της περιόδου που πίστεψε ο Κο-Θα-Μπιού (Ko-Tha-Byu), ένας Βιρμανός εγκληματίας από τη φυλή Κάρεν (Karen). Μιλώντας με τον Τζάντσον, άλλους ιεραποστόλους και ντόπιους πιστούς, αλλά περισσότερο διαβάζοντας τη Βίβλο στη Βιρμανική γλώσσα, το Άγιο Πνεύμα τον οδήγησε στην πίστη στον Ιησού Χριστό. Στη συνέχεια μετέφερε τα Καλά Νέα στη φυλή του, όπου το Άγιο Πνεύμα οδήγησε χιλιάδες στην πίστη. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα στις εκκλησίες της φυλής Κάρεν υπήρχαν 12.000 πιστοί.2 Δεκαοχτώ χρόνια μετά την άφιξή τους στη Βιρμανία, μετά από επώδυνες εμπειρίες και πολλές απογοητεύσεις, οι προσευχές των Τζάντσον άρχισαν να απαντιούνται.

Το 1834 ο Τζάντσον τελείωσε τη μετάφραση της Παλιάς Διαθήκης στη Βιρμανική. Την ίδια περίοδο παντρεύτηκε τη Σάρρα. Οι δυο τους κοπιάσανε μαζί στη διακονία του έργου στη Βιρμανία μέχρι τον θάνατο της Σάρρας, το 1845. Ο Τζάντσον παντρεύτηκε και τρίτη φορά, όταν επισκέφτηκε την πατρίδα του για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια! Οι δυο τους επέστρεψαν στη Βιρμανία και συνέχισαν το έργο. Ο Τζάντσον πέθανε το 1850, στη διάρκειας ενός θαλάσσιου ταξιδιού μακριά από γυναίκα, φίλους και εκκλησία. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Τόσοι λίγοι που πεθαίνουν τόσο σκληρά».

Τι ωθεί έναν άνθρωπο να υπακούσει στον Χριστό αψηφώντας το βαρύ κόστος;

Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ο χαρακτήρας του Τζάντσον, όμως η πραγματική απάντηση βρίσκεται στον χαρακτήρα του Θεού: ένας Θεός που αγαπάει, που σώζει, που στέλνει, που είναι ένδοξος και πολλά ακόμη. Όμως είναι μια απάντηση που κοστίζει, καθώς, παρακινούμενοι από τη χάρη, βλέπουμε ότι και εμείς ωθούμαστε προς στα πέρατα της οικουμένης — είτε ως απεσταλμένοι είτε ως αποστέλλοντες.

1. Ο Θεός μάς αγαπάει και μας καλεί να αγαπάμε τους άλλους

Ο Θεός είναι αγάπη. Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα αιώνια αγαπάνε ο ένας τον άλλον. Η αγάπη τους ξεχειλίζει: ο Θεός αγαπάει και τους αμαρτωλούς. Βλέπουμε αυτήν την αγάπη στον Υιό, που άφησε τον ουρανό, ενσαρκώθηκε, πήρε μορφή δούλου και πέθανε για τους εχθρούς του (Φιλ. 2:6- 8). Τι θαυμάσια διακήρυξη: «ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει» (Μαρκ. 10:45α).

Έχουμε αγαπηθεί ανιδιοτελώς και ως εκ τούτου καλούμαστε να αγαπάμε ανιδιοτελώς — ως άτομα και ως εκκλησίες. Να θεωρούμε τους άλλους ανώτερους από τον εαυτό μας (Φιλ. 2:3-4) και να στέλνουμε, με γενναιόδωρη υποστήριξη, πιστούς να διακηρύξουν τα Καλά Νέα σ’ εκείνους που δεν τα έχουν ακούσει ποτέ, όπως η Βιρμανία του 1813. Οι ιεραπόστολοι πηγαίνουν σαν τον Σωτήρα, ως υπηρέτες με ταπεινή καρδιά, όπως ακριβώς έκανε ο Τζάντσον μέσα στις απίστευτες δυσκολίες των πρώτων χρόνων της διακονίας του. Η εκκλησία αποστέλλει και ο ιεραπόστολος πηγαίνει εν αγάπη.

2. Ο Θεός σώζει αλλά εμείς καλούμαστε να κοπιάσουμε για την σωτηρία των ανθρώπων

Επειδή ο Θεός αγαπάει και σώζει, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας. «Έχω πεθάνει στο σταυρό μαζί με το Χριστό. Τώρα πια δε ζω εγώ, αλλά ζει στο πρόσωπό μου ο Χριστός. Κι η τωρινή σωματική μου ζωή είναι ζωή βασισμένη στην πίστη του στον Υιό του Θεού, που με αγάπησε και πέθανε εκούσια για χάρη μου» (Γαλ 2:20). Ήμασταν εχθροί προορισμένοι για την Κόλαση, τώρα όμως είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό – σταυρωθήκαμε μαζί Του – και συνεπώς ζούμε μαζί Του. Ο Πατέρας μάς δέχεται εν Χριστώ. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, για να κερδίσουμε την εύνοια του Πατέρα. Είναι δική μας διά του Χριστού.

Ο ιεραπόστολος δεν χρειάζεται να δικαιωθεί με το έργο του: ελευθερώθηκε για να αγαπάει και να υπηρετεί (Γαλ. 5:13.) Βλέπουμε αυτήν την αλήθεια στα δύσκολα πρώτα χρόνια των Τζάντσον στη Βιρμανία: ελευθερώθηκαν από την «τυραννία των αποτελεσμάτων», για να μπορούν να αγαπούν και να υπηρετούν. Ούτε αυτοί που αποστέλλουν χρειάζεται να δικαιωθούν μέσα από την αποστολή, διότι και αυτοί ελευθερώθηκαν για να αγαπάνε και να υπηρετούν.

Αλλά εδώ υπάρχει και μια πρόκληση. Η σωτηρία που απολαμβάνουμε είναι σωτηρία από την Κόλαση που αξίζουμε – μια αλήθεια για την οποία μίλησε τόσο πολύ ο Ιησούς. Αν δεν κοπιάσουμε να μεταφέρουμε το ευαγγέλιο στους συνανθρώπους μας, δείχνουμε ότι είτε δεν τους αγαπάμε είτε θεωρούμε ότι ο Χριστός λέει ψέματα.3 Η εκκλησία αποστέλλει και ο ιεραπόστολος πηγαίνει για να σωθούν άλλοι.

3. Ο Θεός αποστέλλει κι εμείς πηγαίνουμε στον κόσμο

Επειδή ο Θεός αγαπάει στέλνει: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή Του Υιό» (Ιωαν. 3:16 α ). Ο Θεός δεν μας εφοδιάζει με σκοπό να σώσουμε τον εαυτό μας. Έστειλε τον Χριστό που έζησε χωρίς αμαρτία, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για χάρη των αμαρτωλών. Έστειλε το Άγιο Πνεύμα που ελέγχει τον κόσμο ως προς την αμαρτία, που ανοίγει τυφλωμένα μάτια να δουν τον Χριστό και που δίνει πίστη σε άπιστους. Τι θαυμαστό το ευαγγέλιο!

Ο Χριστός στέλνει και εμάς: μιλώντας στον Πατέρα, λέει: «Όπως εσύ έστειλες εμένα στον κόσμο, έτσι κι εγώ έστειλα στον κόσμο αυτούς» (Ιωαν. 17:18). Δεν αποστελλόμαστε ως σωτήρες αλλά ως υπηρέτες που κάνουν μαθητές του Χριστού και ιδρύουν εκκλησίες με το κήρυγμα του Ευαγγελίου: «Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους… και διδάξτε τους» (Ματθ. 28:19-20). Στη Μεγάλη Αποστολή υπάρχουν μόνο τρεις απαντήσεις: πηγαίνω, αποστέλλω ή παρακούω4 . Η εκκλησία αποστέλλει, ο ιεραπόστολος πηγαίνει κι αυτό επειδή ο Θεός έστειλε έναν Σωτήρα.

4. Ο Θεός είναι ένδοξος, άρα εμείς έχουμε πεποίθηση

Ο Θεός είναι ένδοξος και γι’ αυτό όλα τα κάνει πάντα για χάρη της δόξας Του (Ησ. 48:9-11). Διότι, «Όσο νοιάζεται ο Θεός για την δόξα του, και όσο δεσμεύεται να αυξάνει τη δόξα Του μέσα από το έλεος που δείχνει προς τους αμαρτωλούς, τόσο όλοι οι πιστοί στέκονται στέρεα, τόσο όσοι Τον εμπιστεύονται είναι ασφαλείς και η αποστολή Του δεν θα αποτύχει ποτέ »5.

Έτσι οι ιεραπόστολοι συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες κι απογοητεύσεις, όπως η Αν, της οποίας η διακονία δεν είχε να επιδείξει εντυπωσιακούς καρπούς, ενώ η ίδια έσβησε σιγά-σιγά μέσα σε πόνο, σε αρρώστια, σε επισκέψεις στη φυλακή. Από την οπτική του κόσμου, πέθανε ως μια αποτυχημένη, αλλά στην πραγματικότητα η διακονία της αποδεικνύεται επιτυχημένη: ποτέ δεν επιτρέπει ο Θεός να αποτύχει η αποστολή Του. Δάκρυα χαράς θα τρέχουν από τα μάτια της Αν βλέποντας από τον Ουρανό την αύξηση της Εκκλησίας στη Βιρμανία, καθώς σήμερα υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια πιστοί στη Μυανμάρ,6 ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη μετάφραση της Βίβλου του Τζάντσον. Η εκκλησία αποστέλλει, ο ιεραπόστολος πηγαίνει κι αυτό επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό μας.

Ένα αμέτρητο πλήθος από κάθε έθνος, φυλή, λαό και γλώσσα — συμπεριλαμβανομένων πολλών Βιρμανών — θα λατρεύουν τον Θεό μας στους αιώνες, ο Οποίος αγαπάει, σώζει, αποστέλλει και είναι ένδοξος. Κινούμενοι από χάρη και χαρά, θα πάμε εμείς — ή θα αποστείλουμε — ως τις εσχατιές της γης ώστε να συμμετέχουμε στα θαυμάσια που κάνει ο Θεός;

  1. Το σύντομο βιογραφικό σημείωμα βασίζεται τα κείμενα των Courtney Anderson, “To the Golden Shore,” και John Piper, “How Few there are who Die so Hard” (https://www.desiringgod.org/books/adoniram-judson).
  2. https://missiology.org.uk/article_judson.html (accessed 1/12/20)
  3. Rico Tice, “Honest Evangelism”, 37-40.
  4. See e.g. John Piper, “Brothers, We Are Not Professionals”, 187.
  5. Andy Johnson, “Missions: How the Local Church Goes Global”, 25.
  6. Jason Mandryk, “Operation World”, (7 th ed.), 610.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top