Λωίδα

Η Λωίδα είναι θεία έμπνευση ενός ευφυούς οραματιστή και ταυτόχρονα ρεαλιστή δημιουργού, που έζησε τον 20ο αιώνα, αλλά η δικαίωση στις επιλογές του ήρθε τον 21ο. Ο Μιλτιάδης Αγγελάτος, ιδρυτής του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου, οραματίστηκε την υπηρεσία στις δύο ακραίες ηλικιακές ομάδες.  Πρώτα τα παιδιά: εκδόσεις για κυριακά σχολεία, παιδικά περιοδικά, σεμινάρια και τo 1960, χτίζεται η Βαιθήλ στην Κηφισιά.  Το επόμενο βήμα ήταν η υπηρεσία στην Τρίτη Ηλικία. Έτσι, το 1974, δίπλα στη Βαιθήλ, ανοίγει τις πόρτες της η Λωίδα με δυναμικότητα 30 κλινών σε δύο επίπεδα.  Το εγχείρημα ήταν πρωτοποριακό όχι μόνο για την κοινωνία που δεν πίστευε πολύ σε μια τέτοια ανάγκη, αλλά και για την ευαγγελική κοινότητα που θεωρούσε στιγματισμό να «στείλει τους γονείς στο γηροκομείο», έστω και αν οι ανάγκες τους δεν μπορούσαν να υπηρετηθούν σωστά στο σπίτι.

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα το έργο της  Λωίδας  είναι μια συλλογική προσπάθεια που ολόκληρη η κοινότητα μας  συμμετέχει, προσφέρει, υπηρετεί και μπορεί να σεμνύνεται προς δόξα Θεού.  Με τη στήριξη της εκκλησίας και μετά από έναν μεγάλο κύκλο εργασιών που κράτησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια, η Λωίδα πήρε την σημερινή της μορφή. Με δυναμικότητα 72 κλινών, φροντισμένο κήπο και εγκαταστάσεις εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις της πολιτείας αποτελεί σήμερα μια οργανωμένη μονάδα μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής.

Οι  ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται χρήζουν  24ωρης  νοσηλευτικής φροντίδας και διαρκούς  ιατρικής παρακολούθησης από περισσότερες από δύο ειδικότητες, λόγω των χρόνιων και πολύπλοκων παθήσεων που τους ταλαιπωρούν. Ενδεικτικά, τα μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα που φιλοξενούνται στη Λωίδα φτάνουν το 87% του συνολικού αριθμού ηλικιωμένων, με άνοια το 76%, ενώ κατάκοιτοι με πλήρη εξάρτηση από το νοσηλευτικό προσωπικό το 25%. Οι υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθώς από τη μια θα πρέπει να αποτρέπουν την επιδείνωση και από την άλλη να αποκαθιστούν και να διατηρούν, όσο το δυνατό περισσότερο, την υγεία, την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη Λωίδα, καθώς είναι αναγκαίος όλο και μεγαλύτερος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού, κατάλληλα καταρτισμένου στις χρόνιες νευροψυχολογικές παθήσεις της Τρίτης Ηλικίας, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ το κόστος των υπηρεσιών. Η εξατομικευμένη φροντίδα που είναι ζητούμενη λόγω της συννοσηρότητας των παθήσεων καθώς επίσης και η ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών με απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα, απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σωματικών, ψυχοκοινωνικών, αλλά και πνευματικών προβλημάτων και αναγκών. Αναφορικά με τις  πνευματικές ανάγκες, η μελέτη της Βίβλου, το κήρυγμα και η προσευχή πρέπει να προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η πνευματική πορεία των ηλικιωμένων να διατηρηθεί και η πίστη τους στην υπόσχεση του Κυρίου για την αδιάκοπη φροντίδα και παρουσία Του να ενισχυθεί. 

Κεντρικός πυλώνας του έργου της Λωίδας και βασικός εκφραστής της μαρτυρίας της προς τους ηλικιωμένους αλλά και τις οικογένειές τους είναι το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το οποίο με την έμπρακτη αγάπη του ενσαρκώνει όλη τη φιλοσοφία της πολυδιάστατης αυτής φροντίδας. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, νοητικής ενδυνάμωσης και μουσικοθεραπείας, τα οποία υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές όπως και το πνευματικό μέρος που καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από ποιμένες, νεότερους και πρεσβύτερους αδελφούς και ομίλους νέων. 

Τέλος, μια νέα πρόκληση για τη Λωίδα είναι η επέκτασή της στη Φροντίδα Ηλικιωμένων στο Σπίτι και η οργάνωση προγραμμάτων συμβουλευτικής για οικογένειες. Η Λωίδα καλείται να σταθεί αρωγός στις ανάγκες και τα προβλήματα, όχι μόνο των ηλικιωμένων, αλλά και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και ειδικότερα των φροντιστών τους που συχνά είναι εξίσου επιβαρυμένοι.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top