Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις

Μια οικογένεια για γυναίκες – θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σωματεμπορίας

Το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις είναι μια χριστιανική κοινότητα  αποκατάστασης, που παρέχει φιλοξενία και προγράμματα μακροχρόνιας υποστήριξης, ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες – θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σωματεμπορίας. Έχοντας στόχο την πλήρη θεραπεία και επανένταξή τους στην κοινωνία, υποδέχεται κορίτσια μαζί με τα παιδιά τους από τον Απρίλιο του 2016.

Πώς άρχισαν όλα;  

Για πολλά χρόνια η ιδρύτρια του Κοινοτικού Σπιτιού Δάμαρις και μητέρα τριών  αγοριών, υπηρετούσε ως εθελόντρια βοηθώντας θύματα σωματεμπορίας σε κάποιους από τους τριακόσιους  οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει κάτι παραπάνω. Τα κορίτσια με τα οποία ερχόταν σε επαφή, δεν είχαν πολλές ελπίδες να ξεφύγουν από την κατάσταση που βρίσκονταν, αφού οι περισσότερες ήταν μακριά από την οικογένειά τους, δεν είχαν επίσημα χαρτιά, καθόλου λεφτά, δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα και δεν είχαν καμία εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά εκτός του οίκου ανοχής.

 Για επτά χρόνια λοιπόν προσευχόταν να της δοθεί η ευκαιρία να τους προσφέρει κάτι παραπάνω. Έτσι, οραματίστηκε αυτήν την οικογένεια, που αργότερα έγινε πραγματικότητα με το όνομα «Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις», ένα μέρος όπου τα κορίτσια-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα εξοπλίζονταν με συναισθηματικές και πρακτικές δεξιότητες, που θα τους επέτρεπαν να ζήσουν τελικά ανεξάρτητες. Άρχισε να ερευνά μοντέλα οργάνωσης τέτοιου είδους προγραμμάτων στη Βόρεια Αμερική και να τα επισκέπτεται, για να δει από κοντά κάποια από αυτά. 

Τελικά, υιοθέτησε το πρόγραμμα του Servants Anonymous (SA) Foundation στον Καναδά, χάρη στην πολύ καλή  οργάνωσή  του, τη μακρόχρονη διάρκειά του και τα αποτελέσματα που έχει στη ζωή των μελών του. Παράλληλα κάλεσε επτά  γυναίκες, που ενστερνίστηκαν το όραμά της, να σχηματίσουν το νομικό σώμα του Κοινοτικού Σπιτιού Δάμαρις. «Δάμαρις» ήταν το όνομα της πρώτης Αθηναίας που έγινε χριστιανή ακούγοντας το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στην Ευρώπη.

Τον Μάρτιο του 2016 το όραμα έγινε πραγματικότητα: βρέθηκε κατάλληλο σπίτι που ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε πλήρως και υποδέχτηκε τα πρώτα κορίτσια τον Μάιο του ίδιου έτους. Από τότε το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη.  Έτσι, τον Μάιο του 2017 τα Γραφεία του Οργανισμού και το Ημερήσιο Πρόγραμμα μεταφέρθηκαν σε ένα καινούργιο και μεγαλύτερο κτίριο επί της οδού Μεσογείων 294 στον Χολαργό Αττικής, όπου και λειτουργούν.   

Το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή του με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017:  

  • 11 γυναίκες έγιναν μέλη του προγράμματος 
  • 4 μωρά γεννήθηκαν από μητέρες-μέλη του προγράμματος
  • 13 παιδιά ωφελήθηκαν έμμεσα από το πρόγραμμα έχοντας μητέρες-μέλη του προγράμματος, και καθώς πολλές από αυτές έδειξαν σημαντική συνέπεια στην αποκατάστασή τους, το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 78%.  

Το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις: 

  • συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο παρόμοιων Κοινοτικών Σπιτιών του SA Foundation.  
  • συμμετέχει στο European Freedom Network, που φέτος θα συνεδριάσει στο Ταλίν της Εσθονίας τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.  
  • αποτελεί πλήρες  μέλος του συμβουλίου του RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation),  που φέτος συγκαλείται στο Λβιβ της Ουκρανίας τον Νοέμβρη. 

Τι ακριβώς προσφέρει το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις; 

Πρώτα απ’ όλα, παρέχει στα κορίτσια που φιλοξενεί (5-6 μαζί με τα μωρά τους) ένα οικογενειακό περιβάλλον ασφάλειας, αγάπης και αξιοπρέπειας, εξασφαλίζοντας την πλήρη ανωνυμία τους και προσφέροντας ποιότητα ζωής. Τα κορίτσια κινούνται ελεύθερα στα πλαίσια σεβασμού όλων των κανόνων του Σπιτιού, μαθαίνουν να συγκατοικούν, ενώ συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως μαγειρική, κηπουρική κ.ά.  

Η Υπεύθυνη Φιλοξενίας ζει στο Σπίτι μαζί με τα κορίτσια και τα μωρά τους, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Σπιτιού και φροντίζει κάθε είδους έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, άλλες εθελόντριες βοηθούν τα κορίτσια αυτά με το Δημόσιο, τους ιατρούς κλπ.  

Δεύτερον, το Κέντρο Ημέρας του Κοινοτικού Σπιτιού Δάμαρις προσφέρει  ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο τη συναισθηματική θεραπεία και την επαγγελματική κατάρτιση. Το συνολικό Ημερήσιο Πρόγραμμα αποτελείται από τρεις φάσεις: 

Η Φάση Ι επικεντρώνεται στη θεραπεία και αποκατάσταση των μελών, ενώ παράλληλα συνδυάζεται με τη διαμονή τους στο Σπίτι μέσω του Προγράμματος Φιλοξενίας που διαρκεί έως και έναν  χρόνο. 

Τα μαθήματα διεξάγονται καθημερινά από τις 10π.μ. έως τις 4μ.μ.. Μεταξύ άλλων, παρέχονται βασικές γνώσεις διαχείρισης χρημάτων, γλωσσικές δεξιότητες, art therapy, Pilates κ.ά. καθώς και υπηρεσία φύλαξης παιδιών, ώστε οι μητέρες που συμμετέχουν  στο πρόγραμμα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν χωρίς περισπασμούς. Κατά καιρούς, οι γλώσσες στις οποίες γίνονται τα μαθήματα είναι Ελληνικά, Αγγλικά, Ρουμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά. 

Εκτός από την προαιρετική βιβλική μελέτη, ιδιαίτερη βάση δίνεται σε μια σειρά μαθημάτων συναισθηματικής και πνευματικής αποκατάστασης, μέσω των οποίων τα μέλη μαθαίνουν να δείχνουν κατανόηση, να συγχωρούν τους ανθρώπους που τους πλήγωσαν στο παρελθόν και να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής στα χέρια τους. Μάλιστα, κάθε δύο μήνες γιορτάζεται η πρόοδος των κοριτσιών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την απόσταση που έχουν διανύσει στον δύσκολο δρόμο της θεραπείας τους. 

Ακολουθεί η Φάση ΙΙ που περιλαμβάνει τη μεταβατική στέγαση (μετακόμιση σε άλλο σπίτι) και συνέχιση του Ημερήσιου Προγράμματος με στόχο τώρα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική εκπαίδευση. 

Με την ολοκλήρωση της Φάσης αυτής, τα μέλη εισέρχονται στη Φάση ΙΙΙ, μια φάση πλήρους ανεξαρτητοποίησης που στοχεύει στη διακριτική υποστήριξη και φροντίδα.  

Ένας ελληνικός οργανισμός για ένα παγκόσμιο πρόβλημα

   Η ανάγκη των προσφύγων είναι κολοσσιαία και το έργο άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών πολύ μεγάλο: Μετάδραση, Praksis, A21, Ι58, Salvation Army, Ο.Μ. κ.ά. Παρά το μικρό μέγεθός του, το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό που αφορά επιπρόσθετα πρόσφυγες-θύματα σωματεμπορίας και ειδικά κοπέλες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή μητέρες με μωρά. Έτσι…

  • Στοχεύει στην εσωτερική αποκατάστασή τους παράλληλα με την κάλυψη των υλικών αναγκών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  
  • Εξοπλίζει τα νεαρά αυτά κορίτσια με δεξιότητες, ώστε να σταθούν στα πόδια τους ανεξάρτητες και να μην παραπεμφθούν και πάλι σε κάποιον άλλον ξενώνα, με διαιώνιση της φιλοξενίας και του ιδρυματισμού.
  • Προσφέρει υποδομές και εξειδικευμένα προγράμματα για τη φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση των τέκνων των μελών του, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης και της γονικής κακοποίησης που συχνά διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά.

Χάρη σ’ αυτήν τη μοναδική συνεισφορά και παρά τη σύντομη ιστορία του, το Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις συνεργάζεται με σπουδαίους εταίρους, όπως ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας ανθρώπων, το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, οι περισσότερες κοπέλες έχουν έρθει από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, από όπου τις παρέπεμψε σ’ εμάς η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν αποδίδει τη βιωματική εμπειρία των κοριτσιών αυτών. Να τι έγραψε ένα από αυτά τα κορίτσια απευθυνόμενη στον Οργανισμό πριν τρεις μήνες:

«Σας γράφω με ειλικρινή καρδιά και ευγνωμοσύνη εκ μέρους εμού και του παιδιού μου, για να ευχαριστήσω τον Ύψιστο Θεό που έχει βάλει ανθρώπους όπως εσάς στο Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις, στις ζωές ανθρώπων που έχουν απορριφθεί, εγκαταλειφθεί, παραμεληθεί, παρενοχληθεί σεξουαλικά και κακοποιηθεί.
Η απέραντη εκτίμησή μου στρέφεται προς την ιδρύτρια του Οργανισμού,  την οποία ο Θεός χρησιμοποίησε για να ανατείλει για μας μια καλύτερη ζωή, προς τη Συντονίστρια Προγράμματος και όλους τους άλλους φιλότιμους  εργαζόμενους… 
Όχι μόνο όσα διδάσκετε ανορθώνουν το πνεύμα αυτών που έχουν συντετριμμένη καρδιά και πνεύμα, αλλά και βοηθάτε σε όλους τους τομείς της ζωής τους (διατροφή, φροντίδα, στέγαση, συμβουλευτική, κτλ.). 
Δεν είμαι κάποια σπουδαία, όμως στα μάτια του Θεού είμαι κάποια που  δεν γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί στην καλοσύνη με την οποία περιβάλλατε εμένα και το παιδί μου. Τι άλλο μπορώ να πω; 
Αμφέβαλλα για την αγάπη και την καλοσύνη σας, όταν μου εξηγήσατε στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το πρόγραμμα, όμως μη με παρεξηγείτε. Η ζωή στο Κοινοτικό Σπίτι Δάμαρις με έχει διδάξει ένα μεγάλο μάθημα: ο Ύψιστος Θεός μού έδειξε έλεος μέσω αυτού του Σπιτιού σας!
Δεν είμαι καλή, δεν υπήρξα καλή, όμως μετά από όλη αυτήν την αγάπη την οποία δεν είχα γνωρίσει πουθενά πιο πριν,  υπόσχομαι να προσεγγίζω διαρκώς άτομα σαν εμένα εκεί έξω…
Χαίρομαι που είμαι μέλος της οικογένειας του Κ.Σ. Δάμαρις. Ειλικρινά, στο παρελθόν δεν γνώριζα ποια είμαι, όμως τώρα καλωσορίζω τον καινούργιο μου εαυτό, τώρα αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου με την οικογένειά μου. Χαιρετισμούς από εμένα και το παιδί μου και ο Θεός να συνεχίσει να σας ευλογεί όλους».

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top