Καθ’ Οδόν: Στο πλευρό των άστεγων συνανθρώπων μας

woman lying on floor near window

Θα ήθελα να σας συστήσω τον Δημήτρη, τον οποίο γνωρίσαμε ως άστεγο στο κέντρο της Αθήνας. Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που, όταν γνωριστήκαμε, είχε ήδη περάσει από διάφορες εκκλησίες για να λάβει βοήθεια, όπως πολλοί άλλοι άστεγοι συνάνθρωποί μας, και είχε ακούσει για τον Χριστό. Θα μπορούσα να πω, μάλιστα, ότι γνώριζε τον Χριστό και Τον ήθελε στη ζωή του, αλλά οι δυσκολίες της αστεγίας και οι αντιξοότητες του δρόμου τον εμπόδιζαν από το να διατηρεί μια ουσιαστική σχέση μαζί Του. Βέβαια, υπήρχε και κάτι άλλο που τον δυσκόλευε πολύ: το κρασί, με το οποίο έδινε καθημερινή μάχη. Κι ενώ υπήρχαν στιγμές που κέρδιζε τη μάχη αυτή, υπήρχαν και στιγμές που φαινόταν ότι έχανε.    

Ο Δημήτρης δεν άργησε να γίνει φίλος μας, και μάλιστα φίλος με τη βαθύτερη έννοια του όρου. Περνούσε από την εκκλησία για να μας δει, μας σύστηνε ανθρώπους που γνώριζε ο ίδιος, διαφήμιζε το Καθ’ Οδόν με πάθος, κάτι που σπάνια έχουμε δει σε άλλον, και συμμετείχε σε όλες μας τις δραστηριότητες. Συχνά έπαιρνε μέρος στην εθελοντική ομάδα για να μοιράσει μαζί μας πακέτα φροντίδας, κάθε Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. Όταν κάποια στιγμή μάθαμε ότι βρήκε τη διάθεση και την ευκαιρία να εργαστεί ως βοσκός σε γειτονικό νομό, χαρήκαμε πάρα πολύ. Όπως φάνηκε, η φροντίδα που του δείξαμε και η φιλία μας τον επηρέασαν θετικά. Κι αργότερα, όταν χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του εξαιτίας της ανικανότητας του εργοδότη να του δίνει το μισθό του, το εξέλαβε με ωριμότητα και φάνηκε δυνατός. Θεώρησε ότι αυτή η εξέλιξη ίσως ήρθε από το χέρι του Θεού  και γύρισε πίσω στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και πάλι να μένει στο δρόμο.

Πολύ σύντομα ξεκινήσαμε βιβλικές μελέτες με τη συμμετοχή του Δημήτρη, αφού άλλωστε το είχε ζητήσει και ο ίδιος. Επίσης, ένας από τους εθελοντές μας τον πήρε μαζί του σε μια χριστιανική κατασκήνωση κοντά στην Αθήνα και αυτό ήταν κάτι που του έδωσε μεγάλη χαρά.

Μια μέρα  ο Δημήτρης μάς ανέφερε ότι κουβαλούσε μια ανησυχία, μια μεγάλη εκκρεμότητα από το παρελθόν, την οποία έπρεπε να  διευθετήσει, γιατί βάραινε την καρδιά του και δεν τον άφηνε σε ησυχία. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι πριν από κάποια χρόνια συμμετείχε σε μια συμμορία που έκλεβαν αυτοκίνητα, κι επειδή είχε δικαστεί γι’ αυτό, έπρεπε να πάει να εκτίσει την ποινή του. Ζήτησε να προσευχηθούμε γι’ αυτόν.   Το επόμενο πρωί λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το κρατητήριο   και μας είπαν ότι θα γίνει η μεταγωγή του στις φυλακές των Χανίων. Έτσι, τον επισκεφτήκαμε αμέσως στο αστυνομικό τμήμα, όπου ήταν κρατούμενος,  και η στιγμή αυτή ήταν δύσκολη για όλους μας. Τον άνθρωπο, που την προηγούμενη μέρα τον είχαμε δίπλα μας και προσευχόμασταν μαζί του, τώρα τον βλέπαμε κλεισμένο σε ένα κελί με κάγκελα  και όσο μιλούσαμε μαζί του, ένας αστυνομικός στεκόταν στο πλάι, για να ελέγχει και να ακούει όσα λέγαμε.

Ο Δημήτρης, λοιπόν, μεταφέρθηκε στις φυλακές των Χανίων της Κρήτης, όπου θα έμενε σχεδόν για 2 χρόνια. Βέβαια, ο Θεός τού έκανε ένα μεγάλο δώρο και αποφυλακίστηκε στον έναν  χρόνο. Ήταν ένας δύσκολος χρόνος, ο οποίος άφησε επάνω του τα σημάδια της πείνας και της ταλαιπωρίας. Το μόνο θετικό που κέρδισε από την άσχημη κατάσταση της φριχτής φυλάκισης ήταν η αποτοξίνωσή του από το κρασί. Και σαν ήρθε στην Αθήνα, του προτείναμε να απευθυνθεί σε ένα κέντρο απεξάρτησης ουσιών, που θα επέλεγε εκείνος, προκειμένου να μην υποτροπιάσει ξανά.

Δυστυχώς, μετά από αυτήν την εμπειρία, ο Δημήτρης εξαφανίστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να κρατήσει επαφή μαζί μας. Μετά από καιρό, ξαναεμφανίστηκε μπροστά μας υπό την επήρεια του αλκοόλ, σε πολύ δύσκολη κατάσταση και χωρίς να καταλαβαίνει την άσχημη τροπή που είχε πάρει η ζωή του για άλλη μια φορά.   Η καρδιά μας και οι προσευχές μας, φυσικά, είναι με κάθε έναν άνθρωπο που αγωνίζεται με παρόμοια θέματα και θέλουμε πάντα να καθοδηγούμε τους ανθρώπους στις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους. Η δυσκολία έγκειται στο ότι οι άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση αστεγίας έχουν σύνθετα θέματα, πέρα από την έλλειψη μιας στέγης πάνω απ’ το κεφάλι τους. Αντιμετωπίζουν θέματα, όπως εξαρτήσεις, ψυχιατρικά νοσήματα, αποφυλακίσεις, ρήξη  με την οικογένεια, κ.α., και τα προβλήματα αυτά καθιστούν την επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κανονικότητα της ζωής πολύ πιο δύσκολη.

Λίγα λόγια για το Καθ’ Οδόν:

Το Καθ’ Οδόν υποστηρίζει ανθρώπους που ζουν στην αστεγία και που διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες, δηλαδή, σε κατοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μέσα στα τέσσερα χρόνια της δραστηριοποίησης του Καθ’ Οδόν στον τομέα της αστεγίας, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει σε αδιέξοδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται στο σημείο ακόμα και να κλέψουν, προκειμένου να βγάλουν λίγα χρήματα, ή να πέσουν οι ίδιοι θύματα κλοπής.  

Η στήριξη που δίνουμε είναι πολύπλευρη. Για παράδειγμα, το 2022 βοηθήσαμε 300 άτομα στην έκδοση της φορολογικής τους δήλωσης, μέσω της οποίας μπορούν να λάβουν βεβαίωση αστεγίας από τον εκάστοτε δήμο που ανήκουν. Επίσης, βοηθήσαμε 250 άτομα να επανεκδώσουν την ταυτότητά τους. Όσοι ζουν σε αστεγία γίνονται συχνά θύματα κλοπής  κι έτσι πολλοί χάνουν τα προσωπικά τους έγγραφα. Η επανέκδοση μιας αστυνομικής ταυτότητας κοστίζει συνολικά 15 ευρώ (9 ευρώ για το παράβολο, 6 ευρώ για φωτογραφίες), το οποίο δυσκολεύεται να καλύψει ένας άστεγος. Περίπου 300 άτομα εγγράψαμε στο Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), για να μπορέσουν να έχουν δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες.  

Επιπλέον, συντηρούμε δύο κατοικίες, όπου παρέχουμε φιλοξενία για  δύο άτομα σε κάθε κατοικία για 12 μήνες. Μέσα από αυτήν τη φιλοξενία και υποστήριξη, χαιρόμαστε καθώς έχουμε δει ανθρώπους να βρίσκουν εργασία  και έπειτα να συντηρούν το δικό τους σπίτι.

Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το έργο αυτό, διατηρούμε ένα κατάστημα, όπου συλλέγουμε και πωλούμε μεταχειρισμένα έπιπλα, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και διάφορα αλλά μικρά αντικείμενα. Το κατάστημα αυτό βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 18, Αθήνα. Μέσω του καταστήματος αυτού, θέλουμε να δίνουμε θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που ζουν  σε αστεγία, ώστε αυτό το κατάστημα να γίνει δωρητής ζωής, παρέχοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους να περπατήσουν σε έναν ανανεωμένο δρόμο, με συνοδοιπόρους όλους μας.

Για παραπάνω πληροφορίες και τρόπους συμμετοχής, σε προσκαλώ να επισκεφτείς την ιστοσελίδα μας: www.ontheway.gr

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top