Ιεραποστολικό έργο της ΕΕΕ Νίκαιας στη Ρουμανία-Μολδαβία (2001-2014)

“Ανήρ τις Μακεδών ίστατο, παρακαλών αυτόν και λέγων·
Διάβα εις Μακεδονίαν και βοήθησον ημάς.”

Πράξεις των Αποστόλων ις΄ 9, 10

Ήτανε το έτος 1999 όταν στην τοπική μας εκκλησία ακούσαμε έναν αδελφό να μας καλεί σε βοήθεια. Η παράκληση προς βοήθεια δεν περιοριζόταν στην οικονομική συνεισφορά, αλλά πρωτίστως στο «διάβα εις Μακεδονίαν». Έτσι, το ίδιο έτος μία ομάδα από την εκκλησία μας επισκέφτηκε περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες όπως κακοποιημένα παιδιά και εγκαταλελειμμένα ορφανά που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης με ελλιπή διατροφή. Από εκείνη την χρονιά και για τα επόμενα έτη στέλνεται αποστολή από την εκκλησία μας σε διάφορα απομονωμένα και δυσπρόσιτα χωριά της Ρουμανίας και Μολδαβίας. Υπεύθυνος του ιεραποστολικού έργου της εκκλησίας μας είναι ο αδελφός Βασίλης Αιγυπτιάδης που μαζί με τη σύζυγο του Μαίρη υπηρετούν παιδιά και τοπικές εκκλησίες με συνέπεια και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια. Στις εκστρατείες αυτές έχουν λάβει μέχρι στιγμής μέρος πάνω από 30 αδελφοί από την τοπική μας εκκλησία και περίπου άλλοι τόσοι από άλλες εκκλησίες. 

Το ιεραποστολικό έργο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Νικαίας έχει ως σκοπό την δημιουργία μαθητών που θα ενσωματωθούν στις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες (Ματθαίος 28:18-20). Εμείς βοηθούμε τις τοπικές εκκλησίες να πραγματοποιήσουν ευαγγελιστικά προγράμματα – κατασκηνώσεις για παιδιά παρέχοντας υλική και πνευματική στήριξη, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μαθητεία των νέων πιστών από τις τοπικές εκκλησίες. Σε πολλές περιπτώσεις τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους, για πρώτη φορά εκτίθενται στην αλήθεια του ευαγγελίου και την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μαζί με τους ηγέτες των τοπικών εκεί εκκλησιών που μπορούν να προσεγγίσουν τους συμπατριώτες τους αποτελεσματικότερα, καθώς μιλούν την ίδια γλώσσα και γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους, διακονούμε παιδιά και τους γονείς τους για να μεταδώσουμε τα καλά νέα του ευαγγελίου και να υπάρξει σύνδεση της βραχυπρόθεσμης παρουσίας μας με την μακροπρόθεσμη διακονία των τοπικών αυτών εκκλησιών. Ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες παιδιά έχουν ενταχθεί σε Κυριακά σχολεία. Παράλληλα προσφέρουμε υλική στήριξη βοηθώντας παιδιά να προβούν σε απαραίτητες εγχειρήσεις, χορηγώντας φάρμακα και καλύπτοντας βασικές ανάγκες (όπως ρούχα και τρόφιμα) των άπορων  συνανθρώπων μας. Συνήθως διαλέγουμε μετά από προσευχή και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος εκκλησίες που επιθυμούν να ευαγγελίσουν τα χωριά τους, αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα ή χρειάζονται βοήθεια. Όταν η τοπική εκκλησία φτάσει στο σημείο να μπορεί να εκτελεί μόνη της τα απαιτούμενα ευαγγελιστικά προγράμματα συνεχίζουμε την επαφή μαζί τους, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε άλλες τοπικές εκκλησίες.  Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουμε ιδιαιτέρως ενθαρρυνθεί από το ζήλο των νέων αδελφών μας στις εκκλησίες  με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Οι νέοι αυτοί αγαπούν τον Θεό και έχουν διάθεση υπηρεσίας, δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση του ευαγγελίου.  

Το έργο αυτό της  τοπικής μας εκκλησίας από την Fundata Slobozia της Ρουμανίας, επεκτάθηκε σε χωριά των Καρπαθίων, όπως τα Turnu Severin, Calaraci lalomita καθώς και στην γειτονική Δημοκρατία της Μολδαβίας. Το περασμένο καλοκαίρι το ζεύγος Αιγυπτιάδη πήγε στο χωριό Ιζβέρνα στα Καρπάθια όρη όπου έγινε κατασκήνωση για πάνω από 50 παιδιά που για πρώτη φορά άκουσαν ότι “Τόσο ο Θεός αγάπησε τον κόσμο, ώστε έδωκε τον Υιό Του τον μονογενή, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σε Αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια” (Ιωάννης 3:16). Ο ποιμένας της τοπικής εκεί εκκλησίας, εμπνεύστηκε από τη παρουσία μας και ως αποτέλεσμα, θα διοργανώσει τον Νοέμβριο κατασκήνωση για τα παιδιά και ευαγγελιστικές ομάδες σε σπίτια. Παράλληλα οι αδελφοί πήγαν και στο χωριό Γκογκόσκου στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία, όπου διοργάνωσαν και εκεί κατασκήνωση για παιδιά και διακόνησαν και τους γονείς τους.

Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολή μας υπενθυμίζει: «ενθυμείσθε τους δεσμίους ως συνδέσμιοι, τους ταλαιπωρουμένους ως όντες και σεις εν σώματι» (Εβραίους 13:3). Καθώς η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως από την οικονομική κρίση οφείλουμε να αναπτύξουμε δράσεις ανακούφισης (η εκκλησία μας διοργανώνει συσσίτιο) και ανάπτυξης των απόρων στην Ελλάδα, αλλά και να θυμηθούμε και βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς σε γειτονικά κράτη εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση στην Μολδαβία και Ρουμανία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Πάνω από το 60% των Μολδαβών ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην ύπαιθρο το 84% των κατοίκων αρκούνται σε ημερήσιο εισόδημα περίπου 0,75 ευρώ. Το 30% του πληθυσμού είναι κάτω από 18 ετών, δυστυχώς όμως η Μολδαβία αποτελεί προνομιακό χώρο δράσης για τα κυκλώματα του παράνομου ανθρώπινου δουλεμπορίου είτε για τα δίκτυα της πορνείας είτε για τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Στην Ρουμανία μόλις το 33% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν παροχή νερού με μόλις το 10% του πληθυσμού να συνδέεται με αποχετευτικό σύστημα.  Τέλος, το ένα τρίτο των Ρουμάνων δηλώνει πως δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα βασικά είδη διαβίωσης.

Το ιεραποστολικό αυτό έργο ο Κύριος μας το ξεκίνησε και το συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια. Τις χώρες της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τις επισκεπτόμαστε με την χάρη του Θεού τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μία φορά κάθε Αύγουστο και άλλη μία κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου. 

Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για το έργο αυτό. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό επειδή έχει προμηθεύσει τις ανάγκες αυτού του έργου και όλους όσους έχουν προσευχηθεί, συμμετέχει ή στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο την συγκεκριμένη προσπάθεια. Τέλος, θέλουμε να ενθαρρύνουμε αδελφούς να συμμετάσχουν σε ιεραποστολικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός Ελλάδας. 

Φωτογραφίες

Κατασκήνωση Μαρινίτς της Μολδαβίας

DSC06367

Ιεραποστολικό ταξίδι στη Ρουμανία

IMG_0470

Κατασκήνωση στο Βάλε Μάρε της Μολδαβίας

100_1591

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top