Η Ουγγαρία τροποποιεί το σύνταγμά της: «Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας άντρας»

man kissing woman's forehead white holding ultrasound photo

Ενώ η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ μιλά για μια «σκοτεινή» στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Ευαγγελικοί βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία για την «προστασία» της οικογένειας και των παιδιών.

Το Ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε αρκετές τροπολογίες1 στο σύνταγμα της χώρας για την καλύτερη προστασία του ετερόφυλου γάμου. Οι αλλαγές στον Θεμελιώδη Νόμο της Ουγγαρίας (το επίσημο όνομα του συντάγματος) περιελάμβαναν μια «de facto» απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Οι σχετικές τροπολογίες που υπέβαλε ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν εγκρίθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου με 143 ψήφους υπέρ και 45 κατά.

Στο εξής το σύνταγμα θα αναφέρει ότι μια «οικογένεια βασίζεται στον γάμο και τη σχέση γονέα-παιδιού. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας άντρας». «Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν παιδί, δηλαδή ένας άνδρας και μια γυναίκα που είναι παντρεμένοι», διευκρίνισε η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Μάργκα (Judit Marga).

Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου δεν θα μπορούν πλέον να υιοθετήσουν παιδί, ακόμα κι αν ένα από τα δύο μέλη κάνει αίτηση ως ανύπαντρο άτομο, ένας τρόπος που χρησιμοποιούνταν από άτομα ΛΟΑΤΚΙ μέχρι τώρα. Πλέον θα απαιτείται ειδική άδεια των αρχών για να ξεκινήσουν μια διαδικασία υιοθέτησης μεμονωμένα άτομα.

Επίσης, μια άλλη αλλαγή στο σύνταγμα κλείνει την πόρτα στον αυτοπροσδιορισμό του φύλου, λέγοντας ότι το φύλο ενός πολίτη είναι μόνο εκείνο της γέννησης. «Η Ουγγαρία υπερασπίζεται το δικαίωμα των παιδιών να ταυτίζονται με το φύλο της γέννησής τους και διασφαλίζει την ανατροφή τους βάσει της συνταγματικής ταυτότητας και των αξιών του έθνους μας που βασίζονται στη χριστιανική μας κουλτούρα», αναφέρει η τροπολογία.

Η ιδεολογική μάχη εντός της ΕΕ

Την άνοιξη η Ουγγρική Εθνική Συνέλευση κατέστησε παράνομη την αλλαγή φύλου των διεμφυλικών ανθρώπων. Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές αποφάσεις έχουν επικριθεί έντονα από ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίες μιλούν για «εχθρικό περιβάλλον» και «σκοτεινή» στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Τα ζητήματα των φύλων βρίσκονται στο επίκεντρο των τελευταίων συγκρούσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επέκριναν έντονα την Ουγγαρία και την Πολωνία για την αντίθεσή τους στις «οικογένειες ουράνιων τόξων» και τη μη υιοθέτηση «στρατηγικών ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ορμπάν δήλωσε ότι οι τελευταίες συνταγματικές αλλαγές αποτελούν απάντηση στις «νέες ιδεολογικές διαδικασίες στη Δύση», προσθέτοντας ότι είναι καθήκον της Ουγγαρίας να «προστατεύει τα παιδιά από πιθανές ιδεολογικές ή βιολογικές παρεμβολές».

Ευαγγελικοί: «Συμφωνούμε, διότι αυτή είναι η τάξη της Δημιουργίας σύμφωνα με τη Βίβλο»

Ένας Ούγγρος εκκλησιαστικός ηγέτης είπε στο Evangelical Focus ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτέλεσαν σημείο συζήτησης μεταξύ των Ευαγγελικών χριστιανών. «Υποστηρίζουμε την πρόταση: ‘Η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας είναι άνδρας’», είπε.

Οι Ευαγγελικοί «συμφωνούν» με αυτές τις νομικές αλλαγές, «επειδή αυτή είναι η τάξη της Δημιουργίας σύμφωνα με τη Βίβλο. Είναι καλό που η παραδοσιακή οικογένεια προστατεύεται και τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν σε μια τέτοια οικογένεια. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι΄ αυτό».

  1. https://evangelicalfocus.com/europe/9474/hungary-amends-its-constitution-the-mother-is-a-woman-the-father-a-man – Μετάφραση: Δημήτρης Σοφός

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top