Το νέο όραμα
Κάθε οργανισμός, κερδοσκοπικός ή μη, πρέπει να έχει ένα όραμα και μία αποστολή. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πολλές φορές διαφορετική. Πολλές δραστηριότητες δεν έχουν ξεκάθαρο όραμα και αποστολή. Ίσως στην αρχή τα πράγματα είναι απλά, δηλαδή ο οραματισμός είναι προφανής στο μυαλό του ανθρώπου που ξεκινά το εγχείρημα. Καθώς τα χρόνια περνούν όμως, οι δραστηριότητες αναπτύσσονται, περισσότεροι συνεργάτες συμμετέχουν και, κυρίως, αλλάζουν οι γενιές και η κουλτούρα της κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να επανεξετάζει κανείς τα δεδομένα και να επαναπροσδιορίζει το όραμα και την αποστολή του οργανισμού, μετά από κάποια χρόνια.
Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρεθήκαμε πριν από κάποια χρόνια και ξεκινήσαμε μια μακρά διαδικασία ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού για τον Ελληνικό Βιβλικό Σύνδεσμο. Δεκάδες στελέχη, εθελοντές και ειδικοί από Ελλάδα και εξωτερικό αποτύπωσαν την ιστορία, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, καθώς και τις προκλήσεις του μέλλοντος, προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα δεδομένα και να γίνουν συζητήσεις, για να καταλήξουμε μέσα από προσευχή και μελέτη των δεδομένων, στο πώς ο Θεός θα ήθελε να υπηρετήσουμε τα σχέδιά Του στο μέλλον για την επέκταση της Βασιλείας Του, στηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με την Εκκλησία Του.
Το όραμα που υιοθετήθηκε για όλες τις δραστηριότητες της διακονίας, είναι βασισμένο στον Ησαΐα 46:3-4:
Εγώ σας φρόντισα από την κοιλιά της μάνας σας και σας ανέλαβα από τη στιγμή που ήρθατε στον κόσμο. Ωσότου να γεράσετε εγώ θα παραμένω ο ίδιος και ως ότου ασπρίσουν τα μαλλιά σας εγώ θα σας κρατώ. Εγώ σας έφτιαξα και εγώ θα σας φροντίζω. Βοήθεια θα σας δώσω και λυτρωμό.
Ησαΐας 46:3-4
Η λέξη-κλειδί σ’ αυτά τα εδάφια είναι η λέξη «φροντίζω». Επιθυμία μας είναι να είμαστε το χέρι του Θεού που θα φροντίζει ανθρώπους. Όλη αυτή η υπηρεσία θέλουμε να κάνει τους ανθρώπους να δοξάζουν τον Θεό για τη φροντίδα που εισπράττουν μέσω της διακονίας μας, είτε είναι παιδιά, είτε νέοι, είτε μεγαλύτεροι, είτε ακόμα πιο μεγάλοι.
Όραμα: «Κάθε γενιά να βιώνει τη φροντίδα του Θεού και να οδηγείται από τον Λόγο Του».
Ο τρόπος που θα το κάνουμε αυτό πραγματικότητα, περιγράφεται παρακάτω:
Αποστολή:
- Ακούμε τους ανθρώπους.
- Νιώθουμε τις ανάγκες τους.
- Φροντίζουμε με αγάπη.
Τι σημαίνουν αυτές οι τρεις προτάσεις για τη διακονία μας; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να «ακούμε» τους ανθρώπους. Να «ακούμε» το κλάμα τους και τον πόνο τους. Να «ακούμε» τη σιωπή τους και τον αναστεναγμό τους. Να «ακούμε» ιδιαίτερα τους άφωνους. Πάντοτε και σε κάθε γενιά υπάρχουν «αιμορροούσες» μέσα στο πλήθος και κρυμμένοι «Ζακχαίοι» πάνω σε δέντρα. Είναι υποχρέωση δική μας να τους δούμε, να τους ανακαλύψουμε και κυρίως να τους «ακούσουμε».
Το δεύτερο, επίσης σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας είναι, όχι απλώς να ακούσουμε τους ανθρώπους, αλλά και να «νιώσουμε» τις ανάγκες τους. Στην ψυχολογία υπάρχει ένας εξαιρετικός όρος για τις ανθρώπινες σχέσεις: Ενσυναίσθηση. Σημαίνει ότι αυτό που άκουσες, το πήρες και το έκανες δικό σου. Βιώνεις αυτό που βιώνει ο άλλος. Φοράς τα δικά του παπούτσια και αισθάνεσαι αυτό που εκείνος αισθάνεται. Παύει να είναι μια ακαδημαϊκή γνώση και γίνεται οικείο, γίνεται βίωμα. Γιατί τότε και μόνο τότε μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο τρίτο και ουσιαστικό στάδιο της αποστολής μας.
Φροντίζουμε με αγάπη. Σκοπός μας δεν είναι απλά να διεκπεραιώσουμε τη δουλειά μας. Δεν είναι να σταθούμε απλά συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά με άλλες παρόμοιες υπηρεσίες που κάποιοι άλλοι προσφέρουν. Θέλουμε να προσφέρουμε με επαγγελματική συνέπεια, θέλουμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας να είναι υψηλό, αλλά το πιο σημαντικό, αυτό που θέλουμε να κάνει τη διαφορά, είναι να αναδείξουμε τη φροντίδα του Θεού. Να δουν οι άνθρωποι πίσω από μας, έναν Θεό που φροντίζει και που αγαπά. Φροντίδα υψηλή, φροντίδα επαγγελματικού επιπέδου, αλλά το πιο σημαντικό, φροντίδα με υλικό την αγάπη του Θεού.
Η νέα υπηρεσία
Το πιο σημαντικό, ίσως, στοιχείο που αναδείχθηκε από τον στρατηγικό σχεδιασμό είναι οι ιδιαίτερα σοβαρές ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας, τόσο σε επίπεδο ατομικό, όσο και σε επίπεδο οικογένειας. Τόσο στην κοινωνία, αλλά και μέσα στο σώμα της Εκκλησίας παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, εξαρτήσεις, άγχος, τάσεις αυτοκτονίας, ενδοοικογενειακή βία.
Κάποτε τα προβλήματα αυτά κρύβονταν και θεωρούσαμε ότι δεν υπήρχαν. Σήμερα, στη μεταμοντέρνα κοινωνία μας, οι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς και πολλά έρχονται στο φως. Και το ερώτημα είναι, πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα;
Ένας τρόπος είναι να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι αυτά δε συμβαίνουν σ’ εμάς, αυτά είναι για τους άλλους. Ένας άλλος τρόπος, είναι να νομίσουμε ότι, επειδή κάποιος είναι π.χ. πρεσβύτερος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το καθετί και να συμβουλέψει για το καθετί, να κάνει ό,τι μπορεί με προσευχή και αγάπη. Η αλήθεια είναι όμως πως η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων πολλές φορές ξεπερνάει την όποια καλή θέληση.
Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, να σκύψουμε με αγάπη και προσευχή πάνω στο πρόβλημα, γνωρίζοντας όμως τα όριά μας και παραπέμποντας για κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη. Όπως ο Σαμαρείτης, που έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά μετά πήγε τον τραυματισμένο στο πανδοχείο, πληρώνοντας και το κόστος, προκειμένου να τύχει εξειδικευμένης περίθαλψης και «επιμέλειας» (Λουκάς 10:35).
Ως απάντηση στις ανάγκες αυτές γεννήθηκε η «Ευνίκη». Ένα Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, με αποστολή να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητάς μας, αλλά και της κοινωνίας ως ένα σύγχρονο, επαγγελματικό συμβουλευτικό και θεραπευτικό κέντρο με αξίες στηριγμένες στη Βίβλο. Ο σκοπός λειτουργίας του Κέντρου είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και ενήλικες με σκοπό την αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των μελών της οικογένειας.
Γιατί, όπως το σώμα μας, έτσι και η ψυχή μας έχει ανάγκη για επαγγελματική, επιστημονική υποστήριξη. Γιατί όλοι μας είμαστε ευάλωτοι και κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Πόσο ωραία το περιγράφει ο Παροιμιαστής:
Η σοφία είναι με εκείνους που δέχονται συμβουλές.
Παροιμίες 13:10
Η «Ευνίκη» λειτουργεί από τα τέλη του 2021, σε έναν ανακαινισμένο χώρο, δωρεά αγάπης, στη Ν. Ιωνία. Επιστημονικά υπεύθυνη της «Ευνίκης» είναι η κ. Ίλια Χατζή, Ψυχολόγος MSc-Ψυχοθεραπεύτρια και την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν ο κ. Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος, Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακός Θεραπευτής, η κ. Σοφία Πορτινού, Κλινική Ψυχολόγος και ο κ. Γιώργος Αδάμ, Ποιμένας – Θεολόγος.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει η «Ευνίκη» στην παρούσα φάση είναι:
- Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων
- Ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων
- Οικογενειακή θεραπεία
- Συμβουλευτική γονέων
Υπάρχει επίσης δυνατότητα διαδικτυακών συναντήσεων για εκείνους που ζουν εκτός Αθηνών.
Η Εκκλησία πάντοτε χρειαζόταν «Σαμαρείτες» που θα σκύβουν και θα δένουν πληγές και θα περιποιούνται ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Θα τους υπηρετούν πρώτιστα πνευματικά, οδηγώντας τους στη χάρη του Θεού, αλλά και θα συνεργάζονται με ειδικούς, όπου χρειάζεται, για επούλωση σωματικών και ψυχικών τραυμάτων. Και αυτό είναι που επιθυμούμε για την «Ευνίκη». Να είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας, για να επουλώνονται ψυχικά τραύματα μέσα από τη συνεργασία ποιμένων, πρεσβυτέρων, διακόνων από τη μία πλευρά και ειδικών ψυχικής υγείας από την άλλη, προκειμένου να υπηρετηθούν πονεμένοι και τραυματισμένοι άνθρωποι, που είναι δίπλα μας, που είναι συγγενείς μας, που είναι φίλοι μας, που μπορεί αύριο να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Αν αυτό συμβεί, αν δοξάζεται ο Θεός μέσα από αυτήν την υπηρεσία, αν μπορεί κάποιος να διακρίνει τη φροντίδα του Θεού στη ζωή αυτών των ανθρώπων, τότε ναι, το όραμα και η αποστολή μας θα έχει δικαιωθεί.
Προσευχή μας είναι ο Θεός να χρησιμοποιήσει την «Ευνίκη», όπως τόσα χρόνια χρησιμοποιεί τη «Λωίδα» και τον «Τιμόθεο», για την υπηρεσία της Εκκλησίας Του, προς δόξαν του ονόματός Του.
ΕΥΝΙΚΗ | Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας
Θυατείρων 15, 142 31 Νέα Ιωνία (σταθμός Πευκάκια)
τηλ. 210 2771 812, κιν. 6986669787, fax: 210 2771 809
email: [email protected], website: www.euniki.gr