Η οικονομική και προσφυγική κρίση – πολιτικές, θρησκευτικές και πνευματικές διαστάσεις

we were all once refugees text on multicolored ceramic tile

Στις 20-23 Φεβρουαρίου 2018, το ίδρυμα μελετών Sallux (τμήμα του European Christian Political Movement (ECPM) και το Centre for Ecumenical, Missiological and Environmental Studies (CEMES), συνδιοργάνωσαν ένα συνέδριο με τον τίτλο «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση. Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετα την κοινή επίσκεψη του Οικομενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου με στόχο την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την κατάσταση των προσφύγων. Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου.

Στις διάφορες συνεδρίες συζητήθηκαν διεξοδικά οι διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου, για την στήριξη των προσφύγων. Στο τέλος του συνεδρίου οι συμμετέχοντες εξέδωσαν το παρακάτω μήνυμα:

Το συνέδριο για την οικονομική και προσφυγική κρίση, με θέμα «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση. Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (20-23 Φεβρουαρίου 2018) για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο της οικουμενικής πρωτοβουλίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Α. Α. του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, να επισκεφθούν τη Λέσβο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση, ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ με σεβασμό τις ευρωπαϊκές και εθνικές ηγεσίες των χωρών μας να ενεργούν σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές των σχέσεων αγάπης και αλληλεγγύης στα θέματα και τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσεως και στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Α) Ακολουθώντας το προ διετίας παράδειγμα και το οικουμενικό πνεύμα των εκκλησιαστικών ηγετών μας, εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας στην Ελλάδα Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας, και του Πανελληνίου Ευαγγελικού Συνδέσμου, με τη συμμετοχή πολιτικών και μελών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θεολόγων, και εκπροσώπων ΜΚΟ της Ευρώπης και της Ελλάδος, συσκέφθηκαν από κοινού για τα τρέχοντα προβλήματα της Ευρώπης.

Β) Έχοντας από κοινού συσκεφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου αναλύσαμε τόσο τις θεολογικές όσο και τις πολιτικές πτυχές της σημερινής πολύπλευρης κρίσεως.

Γ) Με βάση τον διεπιστημονικό χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου και την εκπεφρασμένη βούληση για συνεργασία των χριστιανών της Ευρώπης, αποφασίσαμε να αναλάβουμε από κοινού δράση και να εδραιώσουμε στενότερες σχέσεις μεταξύ των μελών των διαφόρων Εκκλησιών, των μελών των διαφόρων χριστιανικών οργανώσεων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Με αυτό το πνεύμα αποφασίσαμε να προτείνουμε για περαιτέρω συζήτηση τα ακόλουθα σημεία:

Α) Θεωρώντας ως βάση της πίστεώς μας ότι δημιουργός του κόσμου είναι ο Θεός, που φανερώθηκε δια του Υιού του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας, αισθανόμαστε πως έχουμε ευθύνη για την δημιουργία Του και τον κόσμο και την κοινωνία που μας εμπιστεύτηκε. Αυτή μας η πίστη στον Θεό μας αναγκάζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως Χριστιανοί, ασχέτως προς την ποικιλία προσεγγίσεων και λύσεων που πρεσβεύουμε για την κοινωνία και τις προκλήσεις της.

Β) Θεωρούμε ως Χριστιανοί, ότι έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε πολιτικές λύσεις στην Ευρώπη συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσφυγική κρίση, και φυσικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γ) Επισημαίνουμε ότι οι χριστιανικές ΜΚΟ και οι Χριστιανοί πολιτικοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στη πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Επειδή, όμως, δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα πολλές ευκαιρίες προβληματισμού για τις ευρύτερες θρησκευτικές, πνευματικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσεως σε ένα ευρύτερο οικουμενικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε σε αυτό το συνέδριο να ανταποκριθούμε σε αυτή μας την ευθύνη. Πιστεύουμε, ότι στο συνέδριο αυτό, με τη βοήθεια πολιτικών, θεολόγων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και ακτιβιστών τόσο κοσμικών όσο και εκκλησιαστικών κινήσεων, αναδείχτηκε μια σαφής και αξιόπιστη εικόνα ενός φαινόμενου, που απαιτεί ειλικρινή απάντηση εκ μέρους τόσο της ηγεσίας της ΕυρωπαΙκής Ένωσης όσο και των Εκκλησιών της.

Δ) Δηλώνουμε ότι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν από κοινού με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, αλλά και με άλλα θεσμικά όργανα (πολιτικά, κοινωνικά κ.λπ.), που πρεσβεύουν τις ίδιες ηθικές αξίες, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Χριστιανοί ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν από κοινού ευθύνη για την επίλυση της κρίσης αυτού του πλανήτη με άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι άνθρωποι της πίστεως είτε όχι.

Ε) Ως Χριστιανοί πιστεύουμε ότι καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά σε οποιεσδήποτε ενέργειες και δράσεις που υποστηρίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε όλα τα επίπεδα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην υπερνίκηση των διαιρέσεων του κόσμου, στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, που αποτελεί το πλέον ορατό παράδειγμα της παρούσης κρίσεως.

ΣΤ) Αναγνωρίζουμε και υπογραμίζουμε τη δύσκολη κατάσταση των μειονοτικών ομάδων, Χριστιανών, Γεζίντι και άλλων, σε έναν μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό μέσα στα προσφυγικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Οι παρενοχλήσεις, οι επιθέσεις, οι βιασμοί, οι απειλές και ενίοτε η άδικη μεταχείριση, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά από τις αρχές.

Ζ) Ως Χριστιανοί απαιτούμε ικανοποιητική αντιμετώπιση της μάστιγας των λαθρεμπόρων των προσφύγων με βάση τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και συνθηκες που είναι σε ισχύ, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η) Ζητούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η χριστιανική προοπτική για το οικονομικό ζήτημα, με βάση τις χριστιανικές αρχές και αξίες, που βρίσκονται πέραν του παλαιού δίπολου του πολιτικού διαλόγου μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Πιστεύουμε ότι «ΤΟΥ Κυρίου ἡ γῆ καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καὶ πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 23, 1). Πραγματική οικονομία είνα μια οικονομία που βασίζεται στις σχέσεις. Μια τέτοια οικονομία συμπεριλαμβάνει τους πάντες κατά την οικονομική διαδικασία (μετόχους, επιτόκια κλπ), και θεωρεί σημαντικές κατά την οικονομική διαδικασία τις μεταξύ τους σχέσεις και τις συνέπειές τους.

Όλες οι παραπάνω ανησυχίες και οι προβληματισμοί, που συζητήθηκαν στο συνέδριο, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Χριστιανών να αντιμετωπίσουν από την οπτική γωνία των περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων ανθρώπων την αμαρτία στη συλλογική της διάσταση ως δομικό κακό, που εκφράζεται με τις αλληλένδετες σύγχρονες κρίσεις, τόσο την προσφυγική όσο και την οικονομική. Οι Χριστιανοί στην Ευρώπη καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αμαρτωλή φύση όλων των μορφών διακρίσεων και να μεταμορφώσουμε όλες τις άδικες κοινωνικές δομές, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα της Δημιουργίας.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top