Βιβλική κατάρτιση: ένας χάρτης για το μέλλον

woman reading book

«Ο Έσδρας είχε πράγματι αποφασίσει μ’ όλη του την καρδιά να ερευνήσει τον νόμο του Κυρίου και να τον εφαρμόσει, κι επίσης να διδάξει τα προστάγματα και τις εντολές του στους Ισραηλίτες» (Έσδρας 7:10)

Το όραμα του Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του συνοψίζεται στην ακόλουθη καταστατικής σημασίας πρόταση: Το όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε, να εφοδιάσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους με διάθεση υπηρεσίας για να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και πρόοδο των χριστιανικών εκκλησιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη δόξα του Θεού. Το μέλλον του κολεγίου μας δεν μπορεί παρά να συνεχίσει μέσα σε αυτές τις γραμμές, καθώς επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τα όριά μας για τη Βασιλεία του Θεού. Ο οραματισμός μας για το μέλλον θα θέλαμε να περιλαμβάνει κάθε μαθητή του Ιησού Χριστού, κάθε τοπική εκκλησία, κάθε πτυχή της ζωής.

Κάθε μαθητής του Ιησού Χριστού

Θα θέλαμε οι πόρτες του κολεγίου μας να είναι ανοιχτές για όλους, όσοι θέλουν να ακολουθούν τον Χριστό, για όλους τους ανθρώπους που ποθούν να Τον γνωρίζουν καλύτερα και να Τον απολαμβάνουν περισσότερο. Υποψήφιοι φοιτητές μας θα θέλαμε καταρχάς να είναι όλα τα νέα παιδιά που τελειώνουν το λύκειο. Ως κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε τουλάχιστον έναν χρόνο βιβλικής κατάρτισης σε κάθε νέα και νέο στα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής τους με τον Θεό. Θα ήταν μάλιστα μεγάλη ευλογία, αν παγιωνόταν η συνήθεια όλοι οι μαθητές των Ευαγγελικών εκκλησιών (και όχι μόνο) μετά το λύκειο να έδιναν έναν χρόνο από τη ζωή που τους χάρισε ο Θεός, για να καταρτιστούν στον Λόγο του, την Αγία Γραφή. Φυσικά θέλουμε στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, η κατάρτιση που προσφέρουμε να μπορεί να είναι προσβάσιμη σε κάθε πιστή και πιστό, όχι μόνο στους νέους. Προφανώς μέσα στο σύνολο αυτό των φοιτητών καλωσορίζουμε και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν επαγγελματικά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εκκλησίας και των δράσεών της.

Για να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε περισσότερα προγράμματα και να εμπλουτίσουμε τα ήδη υπάρχοντα, προσφέροντας όχι μόνο διαφορετικές ταχύτητες εκμάθησης αλλά και διαφορετικούς τρόπους φοίτησης. Παραδείγματος χάρη, το κολέγιο θα μπορούσε να προσφέρει εκτός από μαθήματα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκής διδασκαλίας, τόσο προγράμματα μαθητείας προς εξυπηρέτηση των αναγκών τοπικών εκκλησιών, όσο και εξειδικευμένα σεμινάρια για τις διακονικές ανάγκες της εκκλησίας και των οργανώσεων γύρω από αυτήν, οι οποίες υπάρχουν για να την υπηρετούν. Επίσης, θα μπορούσαμε να τολμήσουμε, μετά από σχετική δοκιμή, την επέκταση των μαθημάτων μας τις απογευματινές ώρες, αλλά και τη μεταφορά τους είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), είτε και στην οθόνη του υπολογιστή (με σύγχρονο ή ασύγχρονο τρόπο).  

Θα θέλαμε με τον τρόπο αυτόν μεταξύ άλλων να γεφυρώσουμε και το χάσμα μεταξύ λαϊκών και κληρικών μέσα στην εκκλησία, όσον αφορά τη βιβλική κατάρτιση. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να προορίζεται για ποιμαντική υπηρεσία πλήρους απασχόλησης για να σπουδάσει θεολογία. Θέλουμε να προωθήσουμε την ομορφιά της προθυμίας των ανθρώπων της Βέροιας (Πράξεις 17:11), που όχι μόνο, καλοπροαίρετοι όντες, δέχθηκαν ολοπρόθυμα το Ευαγγέλιο, αλλά εξέταζαν καθημερινά τη Γραφή. Αυτό δεν είναι προνόμιο λίγων, αλλά ευλογία που θα έπρεπε να λαχταρά να καρπωθεί ολόκληρο το σώμα των πιστών. Κάθε μαθητής λοιπόν του Χριστού είναι σημαντικό να έχει χρόνο με τον Θεό, για να εμβαθύνει στην προσωπική σχέση μαζί Του και να γνωρίσει τα χαρίσματά του, κάθε μαθητής του Χριστού καλείται να καταρτίζεται περισσότερο και να είναι χρήσιμος μέσα σε μια κοινότητα πίστης, κάθε μαθητής του Χριστού μπορεί να έχει την ευκαιρία να διακρίνει κάποια ειδικότερη κλήση σε κάποια θέση ευθύνης, που ενδεχομένως απαιτεί μεγαλύτερη δέσμευση ενέργειας και χρόνου για τη ζωή του.

Κάθε τοπική εκκλησία

Θα θέλαμε ακόμα τις πόρτες του κολεγίου μας να αισθάνονται άνετα να τις περάσουν χριστιανοί από κάθε τοπική εκκλησία, όχι μόνο Ευαγγελική, όχι μόνο Διαμαρτυρόμενη, αλλά κάθε εκκλησία. Είναι αξιομνημόνευτο ότι το Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο διαθέτει την πληρέστερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα για βιβλικές σπουδές. Το γεγονός  αυτό μας γεμίζει χαρά, καθώς μας καθιστά εν δυνάμει ένα ερευνητικό κέντρο για καθεμιά και καθένα που μελετά με σοβαρότητα την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ήδη προσελκύουμε επισκέπτες ερευνητές από κάθε δόγμα και χριστιανική εκκλησία. Το Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο είναι εκπαιδευτήριο που υπηρετεί τις Ευαγγελικές εκκλησίες και η κατάρτιση που προσφέρει εξυπηρετεί συγκεκριμένα τον χώρο των Ευαγγελικών εκκλησιών που ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο του Προτεσταντισμού (ή της Διαμαρτύρησης).

Ωστόσο, σε αυτό εκπαιδεύονται πρόσωπα από διάφορες εκκλησιαστικές αποχρώσεις, κι έτσι οι φοιτητές που ζουν μέσα στην κοινότητα του κολεγίου έχουν πολλές ευκαιρίες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Το κολέγιό μας θέλει να ενθαρρύνει περισσότερο και αναζητά τον διάλογο και τη συνεργασία με τις ομολογίες όλων των χριστιανικών δογμάτων, επειδή διατηρεί την πεποίθηση ότι, παρ’ όλες τις δογματικές διαφοροποιήσεις των χριστιανών μέσα στον κόσμο και στην ιστορία, οι ειλικρινείς πιστοί που στηρίζονται για τη σωτηρία τους αποκλειστικά στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού αποτελούν το Σώμα του Χριστού, το οποίο δεν ορίζεται ή περιορίζεται από κανένα δόγμα, αλλά βρίσκεται στην κρίση του καρδιογνώστη Θεού.

Οραματιζόμαστε λοιπόν ακόμα το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ αδελφών. Η μισαλλοδοξία δεν αποτελεί καλή μαρτυρία για την Εκκλησία. Στον αντίποδα, η ομορφιά της ενότητας εν Χριστώ είναι ζητούμενο για μας στο κολέγιο. Για να επιτύχουμε αυτήν την ενότητα, οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να διατηρήσουμε και να δημιουργήσουμε, όπου υπάρχουν ελλείψεις, ένα περιβάλλον ασφάλειας και ουσιαστικής έρευνας για τους φοιτητές μας, αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης με κάθε τοπική εκκλησία που μας εμπιστεύεται ανθρώπους, σεβόμενοι τις αρχές της, την κουλτούρα και τα ειδικά της χαρακτηριστικά. Ειδικότερα μέσα στον Ευαγγελικό κύκλο της Ελλάδας, δεν θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε σαν το σχολείο μιας μόνο εκκλησιαστικής έκφρασης, αλλά όλων των Ευαγγελικών εκκλησιών. Θέλουμε να δούμε επίσης στις εγκαταστάσεις μας περισσότερες φοιτήτριες και φοιτητές από ολόκληρο το φάσμα των εκκλησιών της Πεντηκοστής, και να εμπεδώσουμε ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία τόσο με την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και με την Καθολική Εκκλησία. Ο θεολογικός διάλογος είναι θεμιτός μονάχα όταν προάγει και καλλιεργεί την ουσιαστική ενότητα των πιστών εν Χριστώ και γίνεται με ειρηνική διάθεση, για να οικοδομήσει και όχι για να καθαιρέσει ή να αποκλείσει. Η ενότητα μεταξύ των πιστών μάλιστα είναι δυνατό να αποβεί μέσο σωτηρίας για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 17:23 — ἐγὼ ἐν αὐτοῖς καὶ σὺ ἐν ἐμοί, ἵνα ὦσιν τετελειωμένοι εἰς ἕν, ἵνα γινώσκῃ ὁ κόσμος ὅτι σύ με ἀπέστειλας καὶ ἠγάπησας αὐτοὺς καθὼς ἐμὲ ἠγάπησας).

Κάθε πτυχή της ζωής

Το βασικό πεδίο σπουδής στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο είναι η θεολογία, η οποία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους (όχι πάντοτε άδικα) είναι εξαιρετικά παρεξηγημένη. Πολλοί θεωρούν ότι η υψηλού (ή όποιου) επιπέδου ακαδημαϊκή εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με την Αγία Γραφή δεν συμβαδίζει με μια πνευματική ζωή, όπως τη θέλει ο Θεός. Άλλοι θεωρούν ότι, αν κάποιος δεν προορίζεται για να αναλάβει κάποιον επαγγελματικό ρόλο μέσα σε μια εκκλησία ή διακονία, η ενασχόληση με τη μελέτη, την ερμηνεία, τη μετάδοση του μηνύματος των Γραφών είναι κάτι το εξειδικευμένο και δευτερεύον. Υπάρχουν επίσης και άνθρωποι που θεωρούν ότι η θεολογία στεγνώνει την αληθινή λατρεία του Θεού και τη σχέση μαζί Του και αποκόπτει τον σπουδαστή της από την αληθινή ζωή, κι έτσι κατ’ επέκταση με ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία και τον κόσμο.  

Μέσα από τη θεολογική εκπαίδευση και τη βιβλική κατάρτιση ευελπιστούμε στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο να καταρρίψουμε όλους τους παραπάνω μύθους και τις παρεξηγήσεις. Το όραμά μας περνά απαραίτητα μέσα από τη διάπλαση, τη διαμόρφωση του χριστιανικού χαρακτήρα στις ζωές των φοιτητών μας. Το ήθος του χριστιανικού χαρακτήρα είναι πολύ ψηλά στις αξίες μας, αν δεν είναι μάλιστα η πρώτη. Ο Έσδρας μέσα από την έρευνα των Γραφών οδηγούνταν στην εφαρμογή τους. Ήταν κάτι που είχε αποφασίσει με όλη του την καρδιά να κάνει, πριν προχωρήσει στη μετάδοσή τους σε άλλους. Γι’ αυτό και προτρέπουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να αφιερώσουν πραγματικά χρόνο και να έρθουν να μείνουν μαζί μας στο κολέγιο. Η πνευματική διαμόρφωση επιτυγχάνεται μέσα σε κοινότητα κι αυτή είναι μια αλήθεια που δεν περιορίζεται στις διά ζώσης ώρες των μαθημάτων, αλλά διαχέεται και στις υπόλοιπες ώρες της ζωής στο κολέγιο.

Πέρα όμως από τον χριστιανικό χαρακτήρα που είναι μια βασική, προσωπική και εν πολλοίς εσωτερική πτυχή της ζωής, οραματιζόμαστε φοιτητές και φοιτήτριες που θα αναλάβουν το βάρος του έργου της διακονίας μέσα στην εκκλησία. Η εξωτερική αυτή συνθήκη, απόρροια του φρονήματος του Χριστού που μας υπηρέτησε μέχρι τον θάνατο, φυσικά εκκινεί από τον χριστιανικό χαρακτήρα, αλλά έχει κι έναν πρακτικό αντίκτυπο μέσα στην εκκλησία. Με τη βιβλική κατάρτιση, τη θεολογική εκπαίδευση εμπνέουμε, εφοδιάζουμε και εκπαιδεύουμε ανθρώπους, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για υπηρεσία των χριστιανικών εκκλησιών μέσω ποιμαντικής διακονίας, κηρύγματος, διδασκαλίας, συμβουλευτικής, ιεραποστολής, ίδρυσης και ανάπτυξης εκκλησιών  και οποιασδήποτε άλλης χριστιανικής μαρτυρίας και δράσης που έχει ως γνώμονα την ευεργεσία των ανθρώπων και τη δόξα του Θεού.

Ο οραματισμός μας δεν σταματά εδώ, καθώς ευελπιστούμε ότι μέσα από όλα αυτά θα βοηθήσουμε, ώστε να καταργηθεί ο ψεύτικος διακόπτης ανάμεσα στην υποτιθέμενη διάκριση μεταξύ κοσμικής και πνευματικής σφαίρας. Με άλλα λόγια, οραματιζόμαστε να γεφυρωθεί ένα ακόμα χάσμα, αυτό ανάμεσα στο ιερό και το κοσμικό, και να αναδυθεί η ομορφιά της χάρης του Θεού (σωτήριας και κοινής). Θεολογία είναι η πίστη που αναζητά κατανόηση, κι αυτή η άσκηση δεν μπορεί να σταματά στην εκκλησία. Μας καλεί σε μια παρουσία που αγκαλιάζει όλη τη ζωή. Μας εξοπλίζει με σοφία ικανή να κάνει τις συνδέσεις και να δει έναν Θεό Δημιουργό, Σωτήρα και Ανα-δημιουργό μέσα σε κάθε σφαίρα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μας τοποθετεί μέσα στην κοινωνία σε διάφορα περιβάλλοντα κι επαγγέλματα. Η θεολογία είναι αναγκαία τόσο για έναν χριστιανό ποιμένα όσο και για έναν χριστιανό δικηγόρο. Μάλιστα ενδέχεται ο δεύτερος να την έχει περισσότερο ανάγκη κατά περίπτωση. Άλλωστε και η εκκλησία έχει ανάγκη περισσότερο από ανθρώπους βιβλικά καταρτισμένους, που θα κινούνται ελεύθερα και σοφά μέσα στην κοινωνία, φέρνοντας τον Χριστό σε μέρη που καμία εκκλησιαστική διακονία δεν μπορεί να εισχωρήσει διαφορετικά.  

Για τους παραπάνω λόγους το κολέγιο πρέπει να επεκτείνει μεταξύ άλλων την ακαδημαϊκή του δράση και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, όταν αυτό καταστεί δυνατό, αλλά και να προσφέρει μαθήματα που προσεγγίζουν διεπιστημονικά θέματα πίστης, αγκαλιάζουν σφαιρικότερα τις επιστήμες και τις ελευθέριες τέχνες, συνδέουν την εργασία με την πίστη κ.ά. Δεν είναι σύμπτωση που πολλοί από τους σπουδαιότερους θεολόγους είχαν ευρύτερες σπουδές κι ενδιαφέροντα, και μάλιστα εργάστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν σε χώρους εκτός εκκλησιών.

Κλείνοντας θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε στη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της χώρας μας, όσον αφορά τόσο την ελληνική γλώσσα αλλά και τη γεωγραφία και την ιστορία της. Η Ελλάδα, σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χώρα βιβλικών τόπων, μητέρα της Ελληνιστικής Κοινής, μπορεί να αποβεί ευλογία για κάθε μαθητή του Ιησού Χριστού, κάθε τοπική εκκλησία και κάθε πτυχή της ζωής, ακόμα και πέρα από τα γεωγραφικά της σύνορα. Ήδη το Διεθνές μας Πρόγραμμα (ISP) αποτελεί οδοδείκτη για μας για το μέλλον. Ένα ακαδημαϊκό κέντρο με έμφαση στην ελληνική γλώσσα της Καινής Διαθήκης, τη βιβλική αρχαιολογία των πρώτων αποστολικών χρόνων, αλλά και τις διακονικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες τόσο των Βαλκανίων όσο και των χωρών της Εγγύς Ανατολής μπορεί να αποτελεί τουλάχιστον αντικείμενο προσευχής όλων μας από τώρα.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top