Άρθρο 21 – Περί της εκκλησίας

H E.E.E. αναγνωρίζει πως υπάρχει μία αόρατη Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που αποτελείται από το σύνολο όλων όσοι μέσα στους αιώνες παραδέχονται-πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία, σταυρώθηκε για τον εξιλασμό των αμαρτιών του ανθρώπου, και αναστήθηκε, για να καταργήσει κάθε εμπόδιο στη σχέση του ανθρώπου με τον Δημιουργό Του, τώρα Βασιλεύει και μεσιτεύει στα δεξιά του Πατέρα Θεού και θα επιστρέψει στη Γη, για να κρίνει ζώντας και νεκρούς και να εγκαθιδρύσει νέα γη και ουρανούς, όπου η Βασιλεία Του θα στέκει Αιώνια.

Αυτή η αναρίθμητη ομάδα των πιστών Του από κάθε εποχή και κάθε έθνος, βρίσκονται ενωμένοι διά του Αγίου Πνεύματος με τον Χριστό, τον Κύριο, την κεφαλή τους, και μαζί  αποτελούν ένα σώμα με Αυτόν1, ώστε να έχουν κοινωνία με τον Κύριό τους και μεταξύ τους2. Το σώμα αυτό, η απανταχού Εκκλησία Του διαπερνά πέρα ως πέρα κάθε δογματική και εκκλησιαστική παράδοση και δομή.

Η Ε.Ε.Ε. αποδέχεται επίσης ότι είναι το θέλημα του Χριστού η Εκκλησία Του επί της γης να υπάρχει ως εκλεκτή, ορατή, άγια, και στρατευόμενη αδελφότητα, που αποτελείται από όλους όσοι ομολογούν πίστη στον Ιησού Χριστό και υπακοή σ’ Αυτόν.

 Όλοι αυτοί, μαζί με τα παιδιά τους ως κατηχούμενα στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και τη Διαθήκη του Θεού με τον λαό Του3, οργανώνονται κατά τόπους με τρόπο που παραδειγματίζει η Καινή Διαθήκη. Δηλαδή ως ολομέλεια «βασιλέων και ιερέων» εν Χριστώ Ιησού (κοινωνών μελών), που εκλέγουν δια Πνεύματος Αγίου Διακόνους και Πρεσβυτέρους που επισκοπούν: την ομολογία του ονόματος του Χριστού με λόγο και έργο στην τοπική κοινωνία, την κοινή λατρεία του Θεού4, την τέλεση των τελετών5, την οικοδομή των πιστών του Θεού και προωθούν με λόγο και έργο την εξάπλωση του Ευαγγελίου στον κόσμο. Κάθε επιμέρους τοπική εκκλησία, όπου κι αν βρίσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία ομολογεί πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό και υπακοή σ’ Αυτόν ως τον θείο Κύριό της και Σωτήρα, η Ε.Ε. την αναγνωρίζει ρητά ως μέλος της μίας παγκόσμιας Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Εφεσ. 1:22-23, 4:15-16, Κολοσ. 1:18
  2. Α΄ Κορ. 1:9, Α΄ Ιωάν. 1:3
  3. Δευτ. 4:9, 11:19, Πράξ. 2:39, Α΄Κορ. 7:14
  4. Εβρ. 10:25
  5. Πράξ. 2:42, 20:7

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top