Άρθρο 14 – Περί του έργου του Αγίου Πνεύματος

Αν με το έργο του Χριστού εξασφαλίστηκε η απόκτηση της σωτηρίας, με το έργο του Αγίου Πνεύματος εξασφαλίζεται η εφαρμογή της σωτηρίας. Η Ομολογία Πίστης της Εκκλησίας μας αφιερώνει το 14ο άρθρο, για να διατυπώσει ποιο είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος γενικά στη σωτηρία, ενώ στα επόμενα άρθρα μιλά ειδικά για πτυχές της σωτηρίας. Για το έργο του Αγίου Πνεύματος  το 14ο άρθρο αναφέρει ότι πιστεύουμε τρία πράγματα: πιστεύουμε ότι το Πνεύμα μίλησε, απεστάλη και μένει με την Εκκλησία.

Πιστεύουμε: ότι ο Παράκλητος μίλησε διά των αγίων Του ανδρών, τους προφήτες και αποστόλους1, για να γνωστοποιήσει στους ανθρώπους τη σωτήρια αλήθεια2, ότι με τον δοξασθέντα Σωτήρα μας απεστάλη δυναμικά3, για να ελέγξει τον κόσμο περί αμαρτίας4, για να φωτίσει τις διάνοιες των ανθρώπων, ώστε να γνωρίσουν τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, και για να τους πείσει και να τους καταστήσει ικανούς να υπακούσουν στην πρόσκληση του Ευαγγελίου, και ότι Αυτός μένει στην Εκκλησία κατοικώντας μέσα σε κάθε πιστό5 ως το Πνεύμα της αλήθειας, της δυνάμεως, του αγιασμού, της παρηγορίας και της αγάπης.

Το πρώτο πράγμα που αναφέρει για το έργο του Αγίου Πνεύματος είναι ότι ο Παράκλητος μίλησε!

Όπως στο Σύμβολο της Πίστεως αναφέρει πίστη «Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, … τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν…», έτσι και η Ομολογία Πίστεως αναφέρει ότι «Πιστεύουμε: ότι ο Παράκλητος μίλησε διά των αγίων Του ανδρών», και συγκεκριμένα αναφέρει «τους προφήτες», οι οποίοι και κατέγραψαν την Παλαιά Διαθήκη και τους «αποστόλους»1, οι οποίοι είναι οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης (B΄ Σαμ. 23:2, Εβρ. 1:1, Β΄ Πέτρ. 1:21).

Ο σκοπός για τον οποίο το Άγιο Πνεύμα μίλησε διά των προφητών και αποστόλων είναι «…για να γνωστοποιήσει στους ανθρώπους τη σωτήρια αλήθεια»2. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αλήθεια του Ευαγγελίου, ο Θεός με το Πνεύμα Του οδήγησε τους δικούς Του αρχικά να κηρύξουν και κατόπιν να καταγράψουν το Ευαγγέλιο. Ο Χριστός, άλλωστε, υποσχέθηκε στους μαθητές ότι «…όταν έρθει Εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια·» (Ιωάν. 16:13). Αποτέλεσμα αυτής της οδηγίας που έλαβαν οι απόστολοι είναι ότι έχουμε τη σωτήρια αλήθεια καταγεγραμμένη στην Καινή Διαθήκη. Έτσι, πριν κάποιος πιστέψει, θα πρέπει να ακούσει τον Λόγο του Θεού, και ακριβώς γι’ αυτό το Άγιο Πνεύμα μίλησε μια για πάντα στον αμετάβλητο Λόγο της Αγίας Γραφής.

Το δεύτερο σημείο του άρθρου για το έργο του Αγίου Πνεύματος αναφέρει «…ότι με τον δοξασθέντα Σωτήρα μας απεστάλη δυναμικά»3.

Μετά την ανάληψη του Χριστού στον θρόνο, ο Κύριος έλαβε την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο εξέχεε στους δικούς Του (Πράξ. 2:33) την ημέρα της Πεντηκοστής. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος συνοδεύτηκε από υπερφυσικά σημεία και τέρατα που έκαναν οι απόστολοι (Πράξ. 2:43), και κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκπληρώθηκε η υπόσχεση του Χριστού:

Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα ’ρθει το Άγιο Πνεύμα  σ’ εσάς, και θα γίνετε μάρτυρες δικοί Μου…  

Πράξ. 1:8

Το Άγιο Πνεύμα χρησιμοποιεί τον λόγο Του και το κήρυγμα του Ευαγγελίου  «…για να ελέγξει τον κόσμο περί αμαρτίας»4.Ο έλεγχος του Αγίου Πνεύματος επικεντρώνεται όχι τόσο στην ηθική κατάσταση του κόσμου, όσο στην αντίχριστη στάση του κόσμου. Το Άγιο Πνεύμα «…θα ελέγξει τον κόσμο… για αμαρτία μεν, επειδή δεν πιστεύουν σε Μένα·» (Ιωάν. 16:8-9). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, φανερώνεται και ξεσκεπάζεται η ενοχή του κόσμου, ο οποίος αρνείται να πιστέψει στον Χριστό.  

Εξαιτίας της πτώσης του ανθρώπου, ο διάβολος «…τύφλωσε τον νου [των άπιστων], για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου…» (Β΄ Κορ. 4:4). Το Άγιο Πνεύμα όμως έχει αποσταλεί, «…για να φωτίσει τις διάνοιες των ανθρώπων, ώστε να γνωρίσουν τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό». Το Άγιο Πνεύμα  συστήνει, παρουσιάζει, μαρτυρεί τον Χριστό (Ιωάν. 15:26), και αποκαλύπτει ποιος είναι ο Χριστός (Ματθ. 16:16-17, Α΄ Κορ. 2:10,12). Το έργο του Αγίου Πνεύματος μοιάζει με τη λειτουργία ενός προβολέα, ο οποίος ρίχνει άπλετο φως μέσα στο σκοτάδι, προκειμένου να μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε την ομορφιά ενός αριστουργήματος το οποίο μέσα στο σκοτάδι θα ήταν αδύνατο να το διακρίνουμε. Το Άγιο Πνεύμα έχει αποσταλεί επιπλέον, «…και για να τους πείσει και να τους καταστήσει ικανούς να υπακούσουν στην πρόσκληση του Ευαγγελίου». Αυτή είναι η σωτήρια χάρη του Αγίου Πνεύματος, και με την οποία ενεργεί εσωτερικά στην καρδιά, ώστε να καλέσει αποτελεσματικά (Ρωμ. 8:30, Α΄ Κορ. 1:23-24) τους ανθρώπους, προκειμένου να πειστούν και ελεύθερα να αποδεχθούν και να υπακούσουν στην πρόσκληση του Ευαγγελίου (Ιωάν. 10:16). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Λυδία, η οποία, ενώ άκουγε το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου,  «…άκουγε, και ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της ώστε να δίνει προσοχή σ’ αυτά που έλεγε ο Παύλος» (Πράξ. 16:14). Το αποτέλεσμα ήταν η ανταπόκριση της πίστης στο Ευαγγέλιο.

Το Άγιο Πνεύμα μίλησε, απεστάλη και…

Το τρίτο σημείο του άρθρου της Ομολογίας Πίστης είναι ότι το Άγιο Πνεύμα «…μένει στην Εκκλησία κατοικώντας μέσα σε κάθε πιστό»5.

Το Άγιο Πνεύμα δόθηκε στην Εκκλησία την ημέρα της Πεντηκοστής, και από τότε μένει με την Εκκλησία και δε θα την εγκαταλείψει ποτέ. Ο Χριστός υποσχέθηκε στους μαθητές ότι:

«Kι Εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα».

Ιωάν. 14:16

Το Άγιο Πνεύμα δεν έρχεται και φεύγει από τον πιστό και την Εκκλησία, αλλά μένει πάντα μαζί μας και μέσα μας!

Ιωάν. 14:17

Το Άγιο Πνεύμα κατοικεί συλλογικά στην Εκκλησία, και ατομικά σε κάθε πιστό. Ο απόστολος Παύλος λέει για την Εκκλησία: «Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού, και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας;» (Α΄ Κορ. 3:16)· και για τον κάθε πιστό:  «Ή, δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Aγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το Οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας;» (Α΄ Κορ. 6:19).

Δεν υπάρχει αναγεννημένο παιδί του Θεού που να μην έχει το Άγιο Πνεύμα να κατοικεί μέσα του (Ρωμ. 8:9). «Kι επειδή είστε γιοι, ο Θεός έστειλε το Πνεύμα του Yιού Του στις καρδιές σας, που κράζει: Aββά, Πατέρα.» (Γαλ. 4:6)

Ο κάθε πιστός έχει λάβει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, που μας προστατεύει από τις πλάνες. Γι’ αυτό και ο απόστολος Ιωάννης λέει:

Βέβαια, μέσα στις δικές σας καρδιές μένει το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος που λάβατε από το Χριστό, και δεν έχετε ανάγκη από δάσκαλο. Καθώς, λοιπόν, το χρίσμα το δικό Του σας τα μαθαίνει όλα –κι ό,τι Αυτός διδάσκει είναι αλήθεια, δεν είναι ψέμα– παραμείνετε ενωμένοι μαζί Του, όπως το Πνεύμα σάς δίδαξε.

Α΄ Ιωάν. 2:27

Το Άγιο Πνεύμα, λοιπόν, μένει στην Εκκλησία, κατοικώντας μέσα σε κάθε πιστό «…ως το Πνεύμα της αλήθειας, της δυνάμεως, του αγιασμού, της παρηγορίας και της αγάπης».(Β΄ Τιμ. 1:7)

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. B΄ Σαμ. 23:2, Εβρ. 1:1, Β΄ Πέτρ. 1:21
  2. Ιωάν. 16:13
  3. Πράξ. 1:8, 2:43
  4. Ιωάν. 16:8,9
  5. Ιωάν. 14:17, Α΄Κορ. 3:16 , Γαλ. 4:6, Α΄ Ιωάν. 2:27

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top