Άρθρο 12 – Περί του Ευαγγελίου

Πιστεύουμε ότι ο Θεός, θέλοντας να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να έλθουν σε επίγνωση της αλήθειας1, έδωσε διά του Ιησού Χριστού την εντολή στην Εκκλησία να κηρύξει σε όλα τα έθνη το Ευαγγέλιο της χάριτος2, διά του οποίου προσφέρεται ελεύθερα σε όλους τους ανθρώπους η άφεση και η αιώνια ζωή3, καλώντας τους συγχρόνως να εγκαταλείψουν την αμαρτία και να αποδεχθούν την ανάπαυση διά της πίστεως στον Κύριό μας Ιησού Χριστό4.

Η Ευαγγελική Εκκλησία πιστεύει πως η αγάπη του Θεού κινητοποιήθηκε αμέσως μετά την πτώση του ανθρώπου, για να βρει και να σώσει τον αμαρτωλό. Μια αγάπη που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη λογική, που όμως δεν σταμάτησε να ενεργεί και να καλεί τον αμαρτωλό να επιστρέψει.

Μια αγάπη που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο (Ιωάννης 3:16) και που δίνει ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, βρέχει επί δικαίων και αδίκων, καθώς ο Θεός θέλει όλοι να σωθούν.

Καθώς η ημέρα που θα έλθει πάλι ο Κύριος πλησιάζει, η αγάπη Του Τον κάνει να μακροθυμεί και να δίνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και χρόνο να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Κύριος δε θα έλθει, όπως έχει υποσχεθεί.

Δεν καθυστερεί ο Κύριος να εκπληρώσει την υπόσχεσή Του, όπως νομίζουν μερικοί. Κάνει υπομονή, γιατί δε θέλει να καταστραφούν μερικοί από σας, αλλά να μετανοήσουν όλοι.

Β΄ Πέτρου 3:9

Σ΄ αυτό το έργο, η μεγάλη αυτή αγάπη του Θεού, για τη σωτηρία του αμαρτωλού ανθρώπου, δεν περιορίζεται σ’ ένα έθνος, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα έθνη, σε όλο τον κόσμο.

Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές Μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Ματθαίος 28:19

Το θαυμαστό είναι ότι ο Θεός θέλει να εμπιστευθεί στην Εκκλησία τη διάδοση του μηνύματος της σωτηρίας του αμαρτωλού ανθρώπου.

Η τελευταία εντολή, που φανερώνει τη μεγάλη αποστολή των αποστόλων και κατ’ επέκταση και όλων των πιστών, ήταν να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο.

Μετά τους είπε: “Πορευθείτε σ’ ολόκληρο τον κόσμο και διακηρύξτε το χαρμόσυνο μήνυμα σ’ όλη την κτίση”.

Μάρκος 16:15

Ήταν το Ευαγγέλιο αυτό που ο Κύριος πρώτος κήρυξε και τώρα, καθώς φεύγει από τον κόσμο αυτό, εμπιστεύεται τη συνέχεια της αποστολής αυτής στους δικούς Του.

“Συμπληρώθηκε”, έλεγε, “ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα”.

Μάρκος 1:15

Με αυτήν την αποστολή ξεκίνησαν πρώτοι οι απόστολοι και κατόπιν όλοι οι πιστοί ανά τον κόσμο να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της χάριτος του Χριστού.

Το κήρυγμα του Ευαγγελίου ήταν και είναι τεράστιο προνόμιο κι ευθύνη για τον πιστό. Να σκεφτεί κανείς πως την αποστολή για την οποίαν έδωσε ο Κύριός μας τη ζωή Του την εμπιστεύθηκε σε μας, τους ανάξιους και αμαρτωλούς, που η χάρη Του μας ελέησε και μας έσωσε.

Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μάς λέει ότι, όχι μόνο δεν ντρέπεται, αλλά είναι πρόθυμος να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού, το οποίο θεωρεί ότι είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία, για κάθε άνθρωπο που το πιστεύει.

Γνώριζε πολύ καλά ο Παύλος ποια ήταν η Ρώμη. Ήταν το κέντρο της κοσμικής δύναμης του τότε γνωστού κόσμου, γεμάτο κακία, δεισιδαιμονίες και αισχρότητες. Όμως ο Παύλος δεν δίστασε να θέλει να πάει να κηρύξει κι εκεί, καθώς γνώριζε μια δύναμη πολύ ανώτερη, τη δύναμη του Ευαγγελίου του Χριστού.

Γι’ αυτό κι έχω την επιθυμία να κηρύξω το ευαγγέλιο και σ’ εσάς στη Ρώμη. Δεν ντρέπομαι που υπηρετώ το ευαγγέλιο του Χριστού, γιατί αυτό είναι η δύναμη του Θεού, που σώζει καθέναν που πιστεύει, πρώτα τον Ιουδαίο και ύστερα τον ειδωλολάτρη.

Ρωμαίους 1:15-16

Όποιος έχει γνωρίσει, έχει γευτεί το Ευαγγέλιο του Χριστού, την ομορφιά, το μεγαλείο και τη δόξα του, νιώθει ακριβώς το ίδιο. Γιατί είναι το ίδιο Ευαγγέλιο που μέσα στους αιώνες οδήγησε την Εκκλησία στα πέρατα της οικουμένης, αψηφώντας τους διωγμούς και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων.

Ποιο, λοιπόν, είναι το Ευαγγέλιο αυτό που οδηγεί την Εκκλησία, και σήμερα ακόμη, στα πέρατα τις οικουμένης με τον ίδιο ζήλο και πάθος; Είναι η Καλή Αγγελία, ότι ο Θεός μάς αγάπησε τόσο, ώστε έδωσε τον μονάκριβο Γιο Του για τη σωτηρία μας. Είναι το θαυμαστό γεγονός, ότι ο αιώνιος Λόγος ήλθε στον κόσμο ταπεινός, όμοιος με μας τους αμαρτωλούς ανθρώπους, για να πάρει τη δικιά μας θέση επάνω στον Σταυρό. Ο αναμάρτητος πήρε τη θέση του αμαρτωλού!

Το Ευαγγέλιο δεν είναι απλώς η διδασκαλία του Χριστού, είναι ο Ίδιος ο Χριστός. Με τη διδασκαλία, όσο υψηλή κι αν είναι, δεν σώζομαι, έχω ανάγκη από Σωτήρα. Τον Σωτήρα Αυτόν, Τον έχω στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Πόσο αλήθεια μεγάλο προνόμιο είναι για μας να μας καλέσει ο Κύριος να γίνουμε οι δικοί Του αγγελιοφόροι, τα όργανα της αγάπης Του, μέσα σε αυτόν τον αμαρτωλό κόσμο. Μας καλεί να εξαγγείλουμε τα καλά νέα της σωτηρίας, που δίνει στον αμαρτωλό και χρεωκοπημένο άνθρωπο άφεση και αιώνια ζωή.

Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί θα σωθεί· όποιος δεν πιστέψει θα καταδικαστεί.

Μάρκος 16:16

Η πρόσκληση της σωτηρίας προσφέρεται ελεύθερα προς όλους, δεν μπορείς να την εξαγοράσεις ή να προσθέσεις τίποτα, είναι ένα ολοκληρωμένο δώρο. Το δώρο αυτό κόστισε πάρα πολύ ακριβά, τόσο που κανένας δεν μπόρεσε να το πληρώσει, μόνο ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός. Το μόνο όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να το δεχθούμε και να Τον ευχαριστήσουμε.

Δεν μπορούμε όμως να πάρουμε το δώρο αυτό, εάν δεν μετανοήσουμε. Δεν μπορούμε να ζούμε στην παλαιά ζωή και στη νέα συγχρόνως. Το τιμόνι της ζωής μας καλούμαστε να το εμπιστευτούμε στον Ιησού Χριστό και μόνο σε Αυτόν. Δεν μπορείς να δουλεύεις σε δύο κυρίους μαζί. Μια πολύ ωραία εικόνα της ενέργειας αυτής είναι το βάπτισμα, όπου βυθιζόμενοι στο νερό πεθαίνουμε ως προς τον παλαιό άνθρωπο, για να αναδυθούμε στον νέο εν Χριστώ άνθρωπο.

Κι ο Πέτρος τούς απάντησε: “Να μετανοήσετε, και να βαφτιστεί ο καθένας σας στο όνομα του Ιησού Χριστού, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας, κι έτσι θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος”.

Πράξεις 2:38

Προϋπόθεση, λοιπόν, για να γίνει δικό μας το ουράνιο δώρο της σωτηρίας, είναι να είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε πίσω την παλιά μας ζωή, με την απόφαση να ζήσουμε τη νέα εν Χριστώ ζωή.

Μετανοήστε, λοιπόν και επιστρέψτε στο Θεό, για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας.

Πράξεις 3:19

Όταν με τη χάρη του Κυρίου μετανοήσουμε και πιστέψουμε, εμπιστευόμενοι τη ζωή μας στον Κύριο και λυτρωτή μας Ιησού Χριστό, τότε θα φύγει το φορτίο μας και θα γνωρίσουμε την ανάπαυση της ζωής μας.

Ελάτε σ’ Εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι Εγώ θα σας ξεκουράσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό Μου και διδαχτείτε από το δικό Μου παράδειγμα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και οι ψυχές σας θα βρουν ξεκούραση.

Ματθαίος 11: 28-29

Μόνο όταν αφήσουμε την παλιά μας ζωή και παραδώσουμε τον εαυτό μας στον Χριστό να κυβερνήσει τη ζωή μας, τότε μόνο εν Χριστώ θα βρούμε πραγματική ανάπαυση στην ψυχή μας. Αμήν.

Tα νεα άρθρα σε email

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα άρθρα όταν δημοσιεύονται.

Scroll to top