Οι Χριστιανοί συμφωνούν ότι η Αγία Γραφή είναι ο θεόπνευστος λόγος του Θεού. Ποιος είναι όμως ο πρωταρχικός σκοπός για τον οποίο ο Θεός μάς χάρισε τη Γραφή; Ποιο είναι το θέμα της; Αν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν σωστά, τότε θα βρούμε το ερμηνευτικό κλειδί που χρειαζόμαστε ώστε να ορθοτομούμε τον λόγο της αληθείας, και να μην τον διαστρεβλώνουμε.
Δόξα στον Θεό, το ερμηνευτικό αυτό κλειδί δεν είναι κάτι που πρέπει εμείς, μόνοι μας, να ανακαλύψουμε. Ο ίδιος ο ενσαρκωμένος Κύριος φρόντισε να μας το κάνει γνωστό. Με λίγα λόγια, ο Κύριος Ιησούς διακήρυξε ότι το θέμα όλων των Γραφών είναι ο Ίδιος. Οι Γραφές έχουν δοθεί για να μας αποκαλύψουν τον αληθινό Θεό, στο πρόσωπο του Ιησού. Γι’ αυτό και οι Γραφές εστιάζουν συνεχώς στο πρόσωπο και στο έργο του Θεανθρώπου Μεσσία. Στην πραγματικότητα, οι Γραφές είναι το πορτραίτο του Υιού. Το πορτραίτο που ο Πατέρας φιλοτέχνησε για εμάς δια μέσου του Αγίου Πνεύματος.
Αυτό είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους, σε μια συνομιλία Του μαζί τους. Οι άνθρωποι αυτοί μελετούσαν τις Γραφές, αλλά δεν καταλάβαιναν το νόημά τους. Νόμιζαν πως αν υπακούσουν επαρκώς τον νόμο θα έχουν αιώνια ζωή, πως έτσι ο Θεός θα τους δεχτεί. Και ο Ιησούς τούς λέει ότι ακριβώς αυτές οι Γραφές (στην προκειμένη περίπτωση η Παλαιά Διαθήκη) δίνουν μαρτυρία για Αυτόν. Το θέμα των Γραφών στεκόταν μπροστά τους, κι’ όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονταν στον Ιησού να βρουν ζωή (Ιωάν. 5:37-47). Οι Γραφές δεν είναι η ζωή. Οι Γραφές δείχνουν Αυτόν που είναι η Ζωή. Και μόνο όταν λάβουμε από τον Ιησού αυτό το Χριστοκεντρικό ερμηνευτικό κλειδί θα χρησιμοποιήσουμε σωστά τον λόγο του Θεού.
Την ίδια αλήθεια αποκάλυψε ο Κύριος στους μαθητές Του, την ημέρα της ανάστασής Του. Πρώτα, περπάτησε μαζί με δύο μαθητές Του στον δρόμο προς Εμμαούς. Τους «εξηγούσε τα γραμμένα για τον εαυτό Του σε όλες τις Γραφές» (Λουκ. 24:27). Κι έπειτα, στην παρουσία των έντεκα μαθητών, τους άνοιξε τον νου για να καταλαβαίνουν τις Γραφές, ότι δηλαδή η ουσία του Νόμου, των Προφητών και των Ψαλμών είναι ο θάνατος του Χριστού, η ανάστασή Του, και ο ευαγγελισμός των εθνών (Λουκ. 24:44-48).
Οι απόστολοι κατάλαβαν πολύ καλά αυτά τα μαθήματα. Γι’ αυτό και σε όλη τη διακονία τους ερμήνευαν και χρησιμοποιούσαν τις Γραφές της Παλαιάς Διαθήκης Χριστοκεντρικά (Πράξεις 2:14-36, 10:43, 17:1-3, 26:22-23). Και βέβαια, όταν οι ίδιοι έγραψαν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης ακολούθησαν την ίδια αρχή, εκπληρώνοντας έτσι την υπόσχεση που ο Κύριος Ιησούς είχε δώσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου δείπνου σχετικά με τη διακονία του Αγίου Πνεύματος: «Όταν, όμως, έρθει ο Παράκλητος … Εκείνος θα δώσει μαρτυρία για Μένα» (Ιωάν. 15:26, πρβλ. Ιωάν. 16:12-15).
Ολόκληρη η Αγία Γραφή έχει ως σκοπό της να φανερώνει τον Ιησού Χριστό και το έργο Του. Στην Παλαιά Διαθήκη αυτό συμβαίνει με τη χρήση προφητειών, τύπων/συμβολισμών, αλλά και με την πραγματική παρουσία του Κυρίου Ιησού. Αυτός ήταν μέσα στην καιόμενη βάτο. Τα λόγια Του καταγράφονται στον Ψαλμό 22. Αυτός είναι ο βασιλιάς που είδε ο Ησαΐας στον ναό. Ο Ιησούς είναι ο Θεός του Ισραήλ! Στην Καινή Διαθήκη βλέπουμε πώς ο Κύριος ενσαρκώθηκε και εκπλήρωσε όλες τις θαυμαστές υποσχέσεις για τη σωτηρία του λαού Του. Όπως έγραψε ο απόστολος Παύλος: «αποφάσισα να μη ξέρω ανάμεσά σας τίποτε άλλο, παρά μονάχα τον Ιησού Χριστό, και αυτόν σταυρωμένον» (Α΄ Κορ. 2:2).
ΧΡΙΣΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Προσωπική μελέτη
Αξίζει, λοιπόν, να προσεγγίζουμε το κάθε τμήμα της Γραφής με την ερώτηση: Τι φανερώνει η Γραφή στο σημείο αυτό για τον αληθινό Θεό και για το πώς Αυτός σώζει; Τότε θα διαβάζουμε τις Γραφές σωστά, τότε η προσωπική μας μελέτη θα είναι ωφέλιμη.
Διδασκαλία
Η απόλυτη Χριστοκεντρικότητα της Αγίας Γραφής μάς δείχνει ποιος πρέπει να είναι ο στόχος κάθε χριστιανικής διδασκαλίας και κάθε κηρύγματος: να κηρυχτεί ο Κύριος Ιησούς Χριστός (Κολ. 1:28). Όπως είπε ο Τσαρλς Σπέρτζον: «Το κήρυγμα δεν μπορεί να κάνει κανένα καλό, εκτός αν υπάρχει μια γεύση τού Χριστού σε αυτό» (NPSP 5:140).
Ευαγγέλιο σε αντιδιαστολή με ηθικισμό
Η κατανόηση της απόλυτης Χριστοκεντρικότητας της Αγίας Γραφής μάς προστατεύει από τον ηθικισμό. Από το να προσπαθούμε δηλαδή να βρίσκουμε σε κάθε ιστορία της Γραφής ηθικά διδάγματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, χωρίς όμως αυτά να στηρίζονται στο Ευαγγέλιο και στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Ο Νόμος του Θεού δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο. Γι’ αυτό ο ηθικισμός είναι παντελώς αναποτελεσματικός. Το ζητούμενο είναι να κατανοούμε εμείς και να διδάσκουμε ότι ο Χριστός μάς δέχεται εντελώς δωρεάν δια του Ευαγγελίου, και ότι, δια του Ευαγγελίου, καθημερινά μας χαρίζει το Πνεύμα Του, με τη δύναμη του Οποίου μπορούμε να υπακούμε τις εντολές του Θεού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η Αγία Γραφή φανερώνει τον Ιησού Χριστό σε κάθε της σελίδα. Είθε, λοιπόν, ο Θεός να αξιώνει τα παιδιά Του να συναντούν τον Κύριο με πίστη στις Γραφές, ώστε η θέαση του μεγαλείου του Χριστού να οδηγεί την Εκκλησία Του σε μεγαλύτερη αγάπη προς Αυτόν και σε βαθύτερη ζωή αγιασμού.