Site icon Αστήρ της Ανατολής

Εορτασμοί για τα 100 χρόνια της Β’ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Η Δεύτερη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες, καταγόμενους από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και την περιοχή της καθώς και από την Καππαδοκία. Μερικοί προέρχονταν από την Σαμψούντα και άλλοι από την Κωνσταντινούπολη.

Οι πρόσφυγες ερχόμενοι στην ελεύθερη Ελλάδα έβαλαν ως κύριο σκοπό της ζωής τους, όχι να πλουτίσουν ή να αποκτήσουν άνεση  αλλά να φτιάξουν μία εκκλησία για τη λατρεία του Τριαδικού Θεού. Έτσι αγόρασαν οικόπεδο και έκτισαν εκκλησία που βρίσκεται πάντα στο ίδιο μέρος στο Κουκάκι και η εκκλησία λειτουργεί στο ίδιο κτήριο.

Το πρεσβυτέριο της Εκκλησίας αποφάσισε να εορτάσει τον αιώνα της εκκλησίας με διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Η πρώτη εκδήλωση έγινε τον Ιανουάριο και ήταν πιο οικογενειακή αφού απευθυνόταν στο εκκλησίασμα. Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν μέλη της Εκκλησίας παλαιά και νέα, καθώς και αδελφοί που βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης προβλήθηκαν δύο βίντεο, ένα που εξιστορούσε την ίδρυση αλλά και την ζωή της Εκκλησίας κι ένα δεύτερο που αφορούσε τις φιλανθρωπικές διακονίες.

Η δεύτερη εκδήλωση, σε δύο τμήματα έγινε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου. Το Σάββατο ήταν η εκδήλωση για τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, δημοτικές αρχές. Η εκδήλωση άρχισε με προσευχή του ποιμένα και με το Πάτερ Ημών, την προσευχή του Κυρίου. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κου Ιερωνύμου, έφερε χαιρετισμό ο πατέρας Αντώνιος Καλλιγέρης, o οποίος είναι εκπαιδευτικός και συντονιστής της «Πρωτοβουλίας» για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον οποίο συμβαίνει να γνωρίζει ο ποιμένας της εκκλησίας Γεώργιος Αδάμ, μέσω δράσεων στις οποίες συμμετείχαν στο παρελθόν. Ο πατέρας Αντώνιος έφερε έναν χαιρετισμό από καρδιάς, πραγματικά εγκάρδιο, κάτι που έκαναν όλοι οι ομιλητές, που πιστεύω ότι αισθάνονταν στο σπίτι τους.

Δεύτερος μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών πατέρας Θεόδωρος Κοντίδης. Με τον πατέρα Θεόδωρο μας συνδέουν παλιοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, έτσι η παρουσία και ο λόγος του ήταν εκείνος ενός καλού φίλου. Τρίτος μίλησε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνόδου της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας αιδ. δρ. Παναγιώτης Κανταρτζής. Ο ποιμένας Γιώτης Κανταρτζής μιλούσε στο σπίτι του, οπότε αντιλαμβανόμαστε την αγάπη και την ζέση του λόγου του.

Στη συνέχεια μίλησε ο Βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας. Ο βουλευτής πρώην υπουργός και τώρα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, φρόντισε ο ίδιος, προκειμένου να τιμήσει στον μεγαλύτερο βαθμό την εκδήλωση, να οριστεί εκπρόσωπος σε αυτήν, του Προέδρου της Βουλής κυρίου Κωνσταντίνου Τασούλα και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκφώνησε έναν λόγο αγάπης και τιμής προς την εκκλησία μας. Στη συνέχεια μίλησε ο κύριος Βελεγράκης εκ μέρους του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, αφού είναι πρόεδρός του. Η εγκαρδιότητα συνεχίστηκε και με τον λόγο αυτόν.

Στον συγκινητικότερο χαιρετισμό της βραδιάς, ακούσαμε ότι ο κόπος της Εκκλησίας δεν πάει χαμένος και να γιατί: παρίστατο και μίλησε ο πρώην δήμαρχος Ωλένης (στο νομό Ηλείας) κύριος Γιάννης Παναγόπουλος. Ο δήμαρχος γεμάτος ευγνωμοσύνη, με απλότητα καρδιάς, μας είπε ότι το 2007 η Ηλεία κατακάηκε από τη φοβερή πυρκαγιά εκείνου του καλοκαιριού, και ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά στους απελπισμένους ανθρώπους η Δεύτερη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, η οποία συντόνιζε μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν κι άλλες εκκλησίες. Επί δύο χρόνια κάθε δύο εβδομάδες (απόσταση με το αυτοκίνητο 4 ώρες πήγαινε και 4 ώρες έλα από την Αθήνα), κατέβαζε ζωοτροφές, τροφές, ρούχα για τους ανθρώπους πέντε χωριών. Γιατί κάποια στιγμή κατέβασε τον αείμνηστο καθηγητή (γεωπόνο και αρχιτέκτονα τοπίου) Νίκο Κανταρτζή με 5.000 καλλωπιστικά δέντρα, τα οποία οι άνθρωποι της Β’ Εκκλησίας και μαζί μία ομάδα Ολλανδών νέων, φύτεψαν στις εισόδους των χωριών για να ομορφύνει λίγο το μαύρο περιβάλλον. Αυτά είπε ο δήμαρχος. Και τα είπε εκείνος και όχι η Εκκλησία. Δεν είπαν οι άνθρωποι της εκκλησίας «κάναμε», είπε εκείνος «κάνατε για μας».

Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, καθηγητής και ακαδημαϊκός κύριος Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Η εκκλησία είναι προσφυγική όπως είπαμε, οπότε ήταν ο καταλληλότερος να μιλήσει εκ μέρους του σημαντικού αυτού Οργανισμού που ασχολείται με την ιστορία και λαογραφία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο καθηγητής μας είπε ότι σε εκδρομή εργασίας που πήγε στην Καππαδοκία, στεγάστηκαν για διάφορες εργασίες που έγραφαν οι επιστήμονες, στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Μουταλάσκης (Ταλάς) που έχει μετατραπεί σε κάποιου είδους κοινοτικό κέντρο. Στη συνέχεια μας είπε ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1970, που σπούδαζε στη Βοστώνη, Κύπριος ο ίδιος, προσκλήθηκε από την Λιλίκα Βαλαή και έκανε ομιλίες για την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα στο εκκλησίασμα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βοστώνης στο Νιούτον. Ο ποιμένας της Β’ Εκκλησίας καθώς και ο Πρόεδρος της Συνόδου, έχουν υπάρξει ποιμένες της εκκλησίας, οπότε υπήρξε γενική συγκίνηση με τις αναμνήσεις αυτές.

Τέλος, ο αδελφός Φώτης Ρωμαίος μίλησε εκ μέρους του Πανελληνίου Ευαγγελικού Συνδέσμου με την γνωστή αγάπη που διακρίνει τον λόγο του.

Στην εκδήλωση παρέστη ο απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου στην εκδήλωση, νούντσιος Γιαν Ρομέο Παβλόβσκι, ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Κέρκυρας πατέρας Τζώρτζης Αλτουβάς, ο Αρμένιος και ο Γερμανός πάστορας και 5 φίλοι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής κύριος Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το Σύριζα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής  Γιώργος Τσίπρας και από την Νέα Αριστερά ο Νίκος Φίλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων κύριος Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης και ο κύριος Ελευθέριος Σκιαδάς. Παρέστη από την Κάριτας (παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας) η πρόεδρος Ελλάδος κυρίας Στέλλα Φωσκόλου, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας κος Αντώνης Παπαρίζος, ο κύριος Μιχάλης Χατζηγιάννης διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης διευθυντής του ιδρύματος Άρτος Ζωής. Πολλοί άλλοι επίσημοι ήταν παρόντες, όπως επίσης και πολλοί φίλοι.

Η χορωδία υπό τον Κώστα Τασχουνίδη έψαλλε δύο ύμνους πολύ καλά, και προβλήθηκαν δύο ενημερωτικά φιλμάκια για την ιστορία και το έργο της εκκλησίας. Εψάλλησαν ύμνοι και βέβαια αυτός που οι άνθρωποι της Β’ Εκκλησίας ονομάζουν το «Θούριο» της εκκλησίας αφού το έψαλλαν οι πρόγονοί τους κατά την αποχώρηση από τα σπίτια τους στη Μικρά Ασία μη ξέροντας τι τους επιφυλάσσει το μέλλον:

«Βαίνομεν προς την πατρίδα την ουράνιον Σιών».

Στο τέλος μίλησε ο ποιμένας της εκκλησίας Αιδ. Δρ. Γεώργιος Αδάμ. Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι ήλθε από την Τήνο με μέριμνα του πατέρα Μάρκου Φώσκολου, η Καινή Διαθήκη του μαρτυρικού Πατριάρχη Κύριλλου Λούκαρι, του 1638. Αυτή η έκδοση έγινε στη Γενεύη και είναι δίστηλη, κείμενο και μετάφραση Μάξιμου Καλλιουπολίτη. Επειδή η Δεύτερη Εκκλησία έχει ειδική σχέση με τον Κύριλλο Λούκαρι, αφού αποτελούσε το θέμα της διδακτορικής διατριβής στο Εδιμβούργο του παλιού ποιμένα της Γεωργίου Χατζηαντωνίου, η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο στα ελληνικά και στα αγγλικά, θεωρήθηκε καλό να δούμε από κοντά αυτή την Καινή Διαθήκη για την οποία έχυσε το αίμα του ο Πατριάρχης. Ο π. Μάρκος που είναι και αρχειοφύλακας του Καθολικού Αρχείου της Τήνου την μετέφερε, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου πατέρας Ιωσήφ Πρίντεζης έδωσε την άδειά του να μεταφερθεί αυτό το πολύτιμο βιβλίο. Έτσι το αντίτυπο εκτέθηκε πάνω στην τράπεζα της εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο ποιμένας χαιρέτισε την παρουσία δύο ηρωίδων γυναικών: της Αφροδίτης Παπαδοπούλου, 104 ετών σήμερα, που υπηρέτησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940-1941 ως αδελφή νοσοκόμα στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Στο πρόσωπό της τιμήθηκαν όλοι οι Έλληνες που υπηρέτησαν την πατρίδα σε όλους τους πολέμους, και μέσα σε αυτούς οι εκατοντάδες Ευαγγελικοί Έλληνες που έκαναν το καθήκον τους για την πατρίδα μερικοί από αυτούς αφήνοντας τη ζωή τους, την υγεία τους και τα νιάτα τους στα βουνά των μαχών. Μετά ο ποιμένας χαιρέτισε την παρουσία της Άλκης Μακρή. Η Άλκη Μακρή υπηρέτησε σε έναν άλλο πόλεμο στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας, στον πόλεμο κατά του σκοταδιού που προξενεί η απουσία του φωτός, του Ιησού Χριστού από τη ζωή του ανθρώπου, στον πόλεμο κατά της αρρώστιας, της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας, της πείνας των ιθαγενών. Αυτούς τους ανθρώπους τους διακόνησε με τον σύζυγό της Κώστα επί 17 χρόνια. Ήταν μία τιμή για ανθρώπους της εκκλησίας που το άξιζαν πραγματικά, γι’ αυτό και ήταν η μόνη στιγμή που όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ένας αγαπητός φίλος, ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πατέρας Κωνσταντίνος, γονάτισε και φίλησε τα χέρια των δύο κυριών. Πράξεις μεγάλου συμβολισμού.

Ο ποιμένας κήρυξε τον Λόγο με μεγάλη ζέση, ελπίζω κάποια στιγμή να δημοσιευτεί αυτό το επετειακό κήρυγμα.

Η εκκλησία παρήγγειλε και προετοιμάστηκε βιβλίο για τα πρώτα 60 χρόνια της ιστορίας της με τίτλο «Χριστός το φως το αληθινόν. Τα πρώτα εξήντα χρόνια της Δεύτερης Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών 1924-1984». Το βιβλίο είναι επετειακό και σύντομο με πολλές εικόνες και έχει χαρακτήρα λευκώματος. Την έκδοση ανέλαβε ο «Λόγος». Το βιβλίο μοιράστηκε κατά την έξοδο. Υπήρχε ωραίο κέρασμα και επαφή των ανθρώπων. Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής έστειλε αστυφύλακες οι οποίοι παρίσταντο διακριτικά και προστάτευαν την εκδήλωση.

Κατά τον καθηγητή κοινωνιολογίας κύριο Αλέξανδρο Σακελλαρίου, η εκδήλωση αποτελεί πρότυπο συντομίας, πυκνότητας και οργάνωσης και πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε να γίνουν πολλές, πάρα πολλές συντονισμένες προσπάθειες και μεγάλος κόπος από πολλές πλευρές. Ακούστηκε όμως το μήνυμα του Χριστού και αυτό ήταν μία μεγάλη ικανοποίηση. Επίσης όταν κάποιος θεσμός τιμάται τόσο πολύ και με τέτοια καλά λόγια, αξίζει τελικά τον όποιο κόπο.

Την δεύτερη μέρα των εορτασμών ήλθαν οι δικοί μας άνθρωποι από διάφορες εκκλησίες και οργανώσεις. Το πρόγραμμα ήταν σχεδόν το ίδιο και έφεραν χαιρετισμό ο αιδ. Αναστάσιος Μαρκουλιδάκης, πρόεδρος της Τοπικής Συνόδου Νότιας Ελλάδας, της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας. Οι Κώστας Νούσιος από το σωματείο Φιλήμων-Κεραμέας, ο Σωκράτης Αναστασιάδης από τον Ελληνικό Βιβλικό Σύνδεσμο, ο Αντώνης Περιάλης από την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Καλλιθέας, ο Ιωνάθαν Μακρής από την Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση, ο Φώτης Ρωμαίος εκ μέρους της AMG.

Σημ.: Οι εκδηλώσεις εορτασμών της Δεύτερης Εκκλησίας θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους από το περιοδικό.

Υποδοχή της κας Άλκης Μακρή πρωτοπόρου ιεραποστόλου στη
ζούγκλα της Νέας Γουινέας
Ο ποιμένας αιδ. Γεώργιος Αδάμ κηρύττει τον Λόγο του Θεού
Η ομάδα των εθελοντών της εκκλησίας που βοήθησαν στην άρτια
διοργάνωση

Exit mobile version